Francuskie wędrówki Julie

sezon 2

Culinary Roadtrip

W tym odcinku wybierzemy się do Metz – stolicy Lotaryngii. Na wizerunku miasta ciążą stereotypy – kojarzy się głównie z piecami hutniczymi i krajobrazami górniczo-przemysłowymi. Warto jednak docenić fakt, że liczy ono trzy tysiąclecia i jest ważnym punktem między dwoma spierającymi się o nie gigantami – Niemcami i Francją. Metz znajdowało się pod wpływem obu kultur, co uwidacznia się w tutejszej architekturze oraz kuchni. Razem z Julie poznamy największe kulinarne specjalności regionu, wśród których bez wątpienia najpopularniejsze są makaroniki.

Druga odsłona kulinarnej podróży przez najpiękniejsze regiony Francji, obfitującej w piękne krajobrazy, niezwykłe smaki i aromaty. Normandia, Île-de-France, Alzacja – to tylko niektóre z regionów, które Julie Andrieu odwiedzi w drugiej serii swojego programu „Francuskie wędrówki Julie”. Zwieńczeniem serii będzie kolacja, podczas której prowadząca przygotuje dla swoich gości dania poznane w trakcie podróży.