Hanna Lis zwiedza świat... od kuchni. Włochy, Szwecja, Portugalia czy Rumunia to tylko niektóre ze smakowitych przystanków w jej niezwykłej podróży. Jedno jest pewne! Tego nie znajdziecie w przewodnikach i książkach kucharskich!
Najbardziej charakterystycznych regionalnych specjałów będzie wypatrywać w małych, ukrytych przed turystami restauracjach i jadłodajniach. To właśnie w nich kucharze wkładają w gotowanie całe swoje serce, a potrawy powstają według tradycyjnych i sprawdzonych przepisów.
Hanna Lis nie byłaby sobą, gdyby nie zajrzała na zaplecze każdego lokalu. W takich miejscach prowadząca czuje się jak ryba w wodzie. Zrobi wszystko, żeby szefowie kuchni zdradzili jej chociaż kilka tajników swoich niesamowitych dań. Porozmawia z dostawcami produktów, odwiedzi producenta wina i wstąpi do przydomowej wytwórni serów.
Zajrzy także na lokalne bazary, gdzie spróbuje potraw przyrządzanych i sprzedawanych na ulicy. Jej rozmowy ze sprzedawcami, kucharzami i lokalnymi smakoszami przybliżą widzom nie tylko kuchnię danego kraju, ale także jego historię, tradycje i kulturę. „Bez planu” to program dla pasjonatów gotowania, jedzenia, podróżowania oraz nietypowych sposobów zwiedzania i poznawania świata.