Hanna Lis – dziennikarka, prezenterka, a prywatnie miłośniczka podróży i dobrej kuchni, w nowym odcinku „Bez planu” zabierze widzów do miasta klimatycznych uliczek i rzewnego fado, Lizbony.
By zaspokoić pierwszy głód, Hanna uda się na „targ”, mieszczący pod swym dachem każdy rodzaj restauracji, jaki można sobie zamarzyć, serwujących od owoców morza do… lodów z szynką. Na początek przyjdzie się jej zmierzyć z trudnym zadaniem obrania najdroższych na świecie owoców morza, percebes. Zbierający je w odmętach oceanu nurkowie ryzykują własnym życiem. Czy ich smak wart jest aż takich poświęceń?
Kolejnym przystankiem na kulinarnej mapie miasta będzie restauracja przyjaciela Hanny, Miguela, który pojawił się w poprzednim sezonie „Bez planu”, a swoim urokiem oczarował tysiące Polek! Restauracja nie należy wyłącznie do Miguela, ale również (uwaga!) do jego 10 wspólników, w tym szefa kuchni i architekta. Czy to możliwe, by 11 osób zgodnie prowadziło jedną restaurację? Najwyraźniej tak, a świadczy o tym gwiazdka Michelin, przyznana restauracji Eleven jako pierwszej w Lizbonie. Czego skosztuje Hanna w tym ekskluzywnym miejscu? Jedno jest pewne – będzie oryginalnie i luksusowo.
Czas zejść na ziemię i wstąpić do… rybnej restauracji. Nie jest to jednak przeciętna smażalnia, a kreatywne połączenie kuchni portugalskiej i japońskiej. Mało kto wie, że kraje te mają wspólną historię opartą na handlu morskim i że tempura wcale nie pochodzi z Japonii. Na pytanie gdzie się narodziła, odpowiedzi szukajcie w restauracji Sea Me, gdzie Hanna spróbuje niecodziennych połączeń smaków.
Podróż stylowej kobiety takiej jak Hanna nie może obejść się bez małych zakupów, dlatego prowadząca wstąpi do butiku rozchwytywanej i dzielącej swój czas między Lizbonę a Paryż projektantki, Fatimy Lopes.
Po samych przyjemnościach czas na odrobinę ruchu i… kąpiel w niespełna 16-stopniowym oceanie. Czy Hania zarazi się pasją do surfingu?
Jeżeli chcecie poczuć unikalną atmosferę Lizbony i razem z Hanią wysłuchać kameralnego koncertu romantycznego Fado, zobaczcie ten odcinek "Bez planu”. Będzie gorąco, zabawnie i… apetycznie.