Hanna Lis – dziennikarka, prezenterka, a także miłośniczka podróży i gotowania, w poprzednim sezonie „Bez planu” zwiedzała Europę od kuchni. Próbowała zaskakujących specjałów i poznała fascynujących ludzi ze świata gastronomii, sztuki i literatury. Teraz kontynuuje swoją kulinarną podróż po Europie, by odkryć kulinarne perełki i prawdziwie obiecujących szefów kuchni. Pierwszym przystankiem w nowym sezonie będzie stolica słonecznej Hiszpanii– Madryt.
Prowadząca spotka się z przedstawicielem wyższych sfer Madrytu, Carlosem, który opowie jej historię swojej rodziny i zabierze ją w miejsca, w których czas spędza śmietanka towarzyska Madrytu. Zaczną jednak od tradycyjnej knajpki, dostępnej dla zwykłych zjadaczy… tapasów.
Wśród madryckich blokowisk Hania porozmawia z ulicznym artystą i performerem o pseudonimie SUSO33, który swoimi grafikami ozdabia budynki Madrytu. Jego sztuce zawsze towarzyszą tłumy publiczności podziwiającej jego artystyczne poczynania.
Błądząc po uliczkach stolicy Hiszpanii, Hanna odkryje bazar, który jest rajem dla amatorów olbrzymich owoców morza i miłośników ekskluzywnej szynki z czarnych świń, karmionych wyłącznie żołędziami.
W kolejnym miejscu ciekawość zaprowadzi Hanię do kuchni, gdzie pomoże przyrządzić tradycyjnie hiszpańską potrawę, wymagającą ośmiogodzinnego gotowania w tajemniczym kociołku. Czy smak dania skradnie jej podniebienie?
Jedno jest pewne - Madryt zaskarbił sobie sympatię gwiazd nie tylko polskiego show businessu – Hania odwiedzi miejsce ulubione przez Brada Pitta, Antonio Banderasa i Pedro Almodovara. Restauracje prowadzi matka i syn, na których takie nazwiska nie robią wrażenia – dla nich każdy gość jest równie ważny.
Jako że Madryt nie istnieje bez torreadorów, Hania odwiedzi ich szkołę, gdzie przez wiele lat adepci sztuki torreadorskiej uczą się jak obchodzić się z bykiem na arenie, oddając mu szacunek i stanowiąc wyrafinowane widowisko dla publiczności.