Bez planu
sezon 1 odcinek 3
Bez planu
W kolejnym odcinku ,,Bez planu” Hanna Lis odwiedza "swoje strony" z dzieciństwa. Nie jest to nasycony smakami Rzym … tylko Pulia, której kuchnia słynie z określenia „Cucina povera”, czyli "biedna kuchnia". Czy słusznie? Pulia, to jeden z uboższych rejonów Włoch, położony na południu kraju. To miejsce rzadko odwiedzane przez turystów, choć ma wiele do zaoferowania, o czym przekona się nasza prowadząca. Hania, odwiedzi piekarnie, w której posmakuje foccacię, najlepszą w całych Włoszech a może nawet... najlepszą na całym świecie? Zawita też do restauracji, w której serwowana jest surowa ryba i zajrzy na lokalny targ.
Razem z Hanią odwiedzimy gospodarstwo agroturystyczne, w którym wytwarza się najpopularniejszy włoski ser, mozzarellę. Zobaczymy również drzewa oliwne, które mimo swoich dwóch tysięcy lat nadal owocują, a Hania będzie stąpać po ziemi, po której chodził sam … święty Piotr. Przyjrzymy się produkcji najlepszego na świecie makaronu, zawitamy do cukierni, w której nasza prowadząca pozna przepis na... udane małżeństwo! Poznamy też śmiałka, który łowi ośmiornice własnymi rękoma. Na koniec wraz z Hanią zwiedzimy Trulle, miejscowość w której stoją charakterystyczne, jedyne w swoim rodzaju, budynki z kamienia. Zapraszamy w kulinarną podróż do słonecznych Włoch pełną smaków, aromatów i kolorów!