Jakub Porada wyrusza w Polskę, by poznać rejony, w których spędzenie weekendu nie musi wiązać się z dużymi kosztami. Dziennikarz odwiedzi m.in. Dolinę Biebrzy, zwanej naszą Amazonią, gdzie wypożyczy tratwę i wypiecze tradycyjny kołacz. Czy posmakują mu tamtejsze kulinaria? Prowadzący zajrzy też do Lublina, największego miasta na wschód od Wisły i ważnego ośrodka kultury, gdzie będzie podążał śladami bohaterów kryminałów Marcina Wrońskiego. Porada spróbuje tam specjałów kuchni żydowskiej i razem z Anną Dziewit-Meller da się wciągnąć w niejedną intrygę. Ale to nie wszystko! Jakub odwiedzi też świętokrzyskie, które ma w sobie znacznie więcej niż tylko Kielce i Łysą Górę, zwiedzi średniowieczną osadę, kopalnię w Krzemionkach Opatowskich oraz podziemia w Opatowie. W odcinkach będzie także podróżował po Szczecinie i jego atrakcjach, Bieszczadach, w których odwiedzi Tamę Solińską, Centrum Kultury Ekumenicznej, Bieszczadzką Kolej Leśną i hodowlę żubrów.