W zabytkowej części Chełma w piwnicach starej kamienicy mieściła się restauracja "Gęsia szyja". Sale w restauracji świeciły pustkami, a zamiast zapachu jedzenia w ceglanych murach restauracji czuć było tylko piwniczną woń. Właściciel Paweł pracował po kilkanaście godzin, żeby utrzymać restaurację, ale jedynymi gośćmi byli amatorzy piwa w weekendowe wieczory, zabawiani przez jego młodszego brata. Właściciel robił wszystko, żeby oddalić widmo finansowej klęski, która bez pomocy Magdy Gessler mogła nastąpić bardzo szybko... Magda Gessler podczas rewolucji zmieniła kartę dań, gdzie motywem przewodnim lokalu stała się gęsina. Na plus zmieniono również wystrój oraz nazwę restauracji - „Gęsie sprawki”.
Rok po rewolucji Magdy Gessler w „Gęsich sprawkach" wysyła Charlesa, żeby sprawdził, czy w restauracji można dostać pyszną gęś, czy Paweł nauczył się zarządzać personelem i w końcu czy restauracja jest pełna gości.