Kuchenne rewolucje

sezon 13 odcinek 7

Kuchenne rewolucje 13

W Warszawie jest mnóstwo znakomitych  restauracji, więc żeby wybić się ponad konkurencję, trzeba mieć naprawdę oryginalny pomysł, jak np.: otworzenie restauracji w salonie własnego domu. Taką restaurację na warszawskim Marymoncie prowadzi Małgosia wraz z synem Danielem i niewielką pomocą męża, Zbigniewa.

„Salon kulinarny” to naprawdę dawny salon w domu Małgosi, pełen rodzinnych pamiątek, zabytkowych mebli i luster oraz rodzinnych portretów, a tak sentymentalne wnętrze uzupełnia robiona na zamówienie zastawa i sztućce z grawerowanym monogramem „Salonu kulinarnego”. W koncepcji restauracji Małgosi również dania powinny być wyjątkowe, dlatego szef kuchni Artur przyznaje, że ciągle eksperymentuje, starając się dogonić restauracyjne trendy i osiągnięcia szefów kuchni na świecie.

W poszukiwaniu doskonałości Małgosia cały swój czas poświęca restauracji i  trudno jest jej oddać ją w czyjeś władanie. Szczególnie, że sama ze wzruszeniem przyznaje, że tyle wspomnień z rodzinnych uroczystości i emocji związanych jest z jej salonem, w którym teraz znajduje się restauracja. Chociaż formalnym właścicielem restauracji jest jej syn, zdanie Daniela niewiele tu znaczy, bo o każdy szczegół dba jego matka.

Goście też również omijają to miejsce, mało kto tu zagląda, a właściciele nie wiedzą, w czym tkwi problem. Małgosia sama przyznaje, że czasami myśli, że jakiś zły duszek swoją energią zamknął to miejsce przed ludźmi i nikogo nie chce tutaj wpuścić. Czy Magda Gessler niczym egzorcysta, poradzi sobie ze złą zjawą broniącą „Salonu kulinarnego”?  A może problem jest coś, czego Małgosia w ogóle nie dostrzega? Jedno jest pewne, Magda Gessler odkryje tu niejedną, skrywaną tajemnicę.