Kuchnia, programy online, Oglądaj na Player.pl

Player.pl | Sprawdź najbardziej angażujący serwis VOD w Polsce. Programy i seriale TVN nawet tydzień przed premierą w TV, filmy na życzenie prosto z kina, wyselekcjonowane bajki dla dzieci. Kanały na żywo m.in: TVN24, MINIMINI+, ALEKINO+, NSPORT+, ELEVEN.

Programy kulinarne – czym się wyróżniają?

 

Programy kulinarne to jedne z najchętniej oglądanych produkcji telewizyjnych. Dzięki nim można nie tylko nauczyć się gotować, ale również zdobyć wiedzę na temat przygotowywanych potraw, kuchni świata lub zdrowego żywienia. Programy telewizyjne o gotowaniu można podzielić na kilka rodzajów: reality show, audycje z przepisami kulinarnymi i produkcje o żywności.

 

Kulinarne reality show

 

Produkcje cieszące się największą popularnością to kulinarne reality show. Łączą one cechy edukacyjne programu o gotowaniu z rozrywkową funkcją, którą zapewnia reality show. Produkcje te najczęściej odbywają się według przygotowanego scenariusza. Kiedy w grę wchodzą zawody kulinarne, program najczęściej rozpoczyna się od pokazania castingów (lub przedstawienia wybranych już osób), z których wyłaniani są uczestnicy mający określoną wiedzę na temat gotowania. Następnie wymyślane są dla nich różne zadania, które pokazywane są w kolejnych odcinkach programu kuchennego. Tak jest w przypadku popularnego programu kulinarnego w Polsacie - „Hell’s Kitchen – Piekielna kuchnia” lub „MasterChef” w TVN. Innym rodzajem reality show są programy kuchenne jak „Ugotowani” (4 uczestników z danego miasta rywalizuje między sobą o nagrodę pieniężną) czy „Kuchenne rewolucje” (zgłaszające się restauracje realizują plan Magdy Gessler w celu odratowania biznesu).

 

Programy kulinarne online z przepisami

 

Programy kulinarne w tv to także produkcje nastawione na naukę gotowania. Tak jest w przypadku programów o jedzeniu, w których przedstawiane są konkretne przepisy i sposób ich wykonania – krok po kroku. W każdym odcinku prowadzący, najczęściej uznany kucharz, prezentuje jak zrobić konkretne danie. Takie programy kulinarne w telewizji prowadzą m. in.  Robert Makłowicz (znany z programów kulinarnych w TVP), Michel Moran, Karol Okrasa, Pascal Brodnicki, Robert Sowa, Jamie Oliver czy Nigella Lawson. Niektóre audycje telewizyjne mogą być prezentowane w różnych krajach, dzięki czemu przedstawiane są dodatkowo odrębne kultury i kuchnie świata, co wzbogaca przekaz i czyni go bardziej atrakcyjnym dla widza.

 

Programy kuchenne o zdrowym żywieniu

 

Kolejnym rodzajem programów o jedzeniu są produkcje poświęcone żywieniu. Można z nich dowiedzieć się na co uważać podczas wybierania konkretnych produktów, jakie są zdrowe zamienniki np. słodyczy, jak przyrządzić danie, aby było pełnowartościowe, ale nie tuczyło itp. Wśród takich edukacyjnych programów kulinarnych w tv wymienia się między innymi audycje Katarzyny Bosackiej jak „Wiem, co jem”, „Wiem, co kupuję” czy „Wiem, co jem na diecie”.

 

Programy o gotowaniu online

 

Programy o gotowaniu online to chętnie oglądane produkcje w serwisie Player. Wśród nich największym zainteresowaniem cieszą się programy kulinarne TVN i TVN Style, takie jak: „Kuchenne rewolucje”, „MasterChef”, „MasterChef Junior”, „Ugotowani”, „Smakuj świat z Pascalem”, „Pyszne 25” czy „Wiem, co jem i wiem, co kupuję”.

 

„Kuchenne rewolucje”

 

To niekwestionowany lider wśród programów kulinarnych w telewizji. Audycja nadawana jest stale od 2010 roku i cieszy się dużą oglądalnością. Prowadzącą program jest Magda Gessler – znana restauratorka i właścicielka oraz współwłaścicielka kilkunastu najwyższej klasy restauracji. To właśnie dzięki jej charyzmie i niecodziennemu podejściu do problemów, udaje się odratować wiele upadających biznesów. Do „Kuchennych rewolucji” zgłaszają się restauracje, które mają problemy nie tylko z prowadzeniem kuchni, ale i firmy. Magda Gessler ma 4 dni na zdiagnozowanie problemów w danej restauracji i zaproponowanie właściwych rozwiązań. Zazwyczaj wiążą się one ze zmianą menu, nazwy lokalu, aranżacji, a niekiedy nawet z wymianą personelu. Znaczna część tej audycji telewizyjnej to także przygotowywanie potraw przez restauratorkę. Widzowie bardzo często szukają przepisów kulinarnych Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”, by móc wypróbować je we własnej kuchni. Przepisy te zazwyczaj dotyczą regionalnych potraw lub innowacyjnych połączeń smaków w nowoczesnych daniach.

 

„MasterChef”

 

Polska edycja „MasterChef” pojawiła się po raz pierwszy na antenie TVN w 2012 roku. Celem tego programu telewizyjnego o gotowaniu jest wyłonienie spośród amatorów kuchni - mistrza. W pierwszych odcinkach jury wybiera 14. najlepszych uczestników, którzy będą mogli zaprezentować swoje możliwości w dalszych etapach programu. W skład jury, które ocenia kulinarne możliwości amatorów, wchodzą Magda Gessler, Anna Starmach i Michel Moran. Zwycięzca danej edycji otrzymuje nie tylko tytuł „Mistrza Kuchni”, ale też nagrodę pieniężną oraz kontrakt na wydanie własnej książki z przepisami.

 

„MasterChef Junior”

 

„MasterChef Junior” to program, w którym gotują dzieci. Pierwsza polska edycja została zaprezentowana na antenie TVN w 2016 roku. Program bazuje na tej samej zasadzie co „MasterChef”, dotyczy jedynie uczestników do 12. roku życia. Dzieci oceniane są przez jury w składzie: Anna Starmach, Michel Moran i Mateusz Gessler. Zwycięzca otrzymuje tytuł „Mistrza Kuchni Juniorów”, nagrodę pieniężną, wycieczkę oraz kontrakt na własną książkę kucharską.

 

„Ugotowani”

 

„Ugotowani” to program kulinarny o charakterze reality show. Pierwszy odcinek został wyemitowany na antenie TVN w 2010 roku, program można obejrzeć również w serwisie Player. W każdym odcinku biorą udział 4 osoby, które mieszkają w konkretnym mieście. Każda z nich organizuje uroczystą kolację, podczas której podaje wykonane przez siebie dania. Liczy się także zaproponowana przez gospodarza część rozrywkowa. Całość oceniana jest przez pozostałych uczestników w skali od 1 do 10. Osoba z największą liczbą punktów wygrywa i zdobywa nagrodę pieniężną.

 

„Wiem, co jem”

 

„Wiem, co jem i wiem, co kupuję” to jeden z najpopularniejszych konsumenckich programów kulinarnych TVN Style. Prowadząca – Katarzyna Bosacka, rozprawia się w audycji z wieloma mitami na temat żywności i nie tylko. W programie można dowiedzieć się ciekawych informacji na temat produktów dostępnych w każdym sklepie. Katarzyna Bosacka podpowiada na co uważać kupując żywność i jak robić to świadomie, by wybierać zdrowe, najwyższej jakości produkty.

10 zadań specjalnych Michela Morana 15 minut Jamiego 365 obiadów Mariety Mareckiej ABC gotowania Adam na lato Adam w sieci: patenty i triki Aktywny Ranking Anthony Bourdain – miejsca nieznane Apetyt na miłość Azjatyckie wypieki z Donalem Bez planu Bez reszty. Kuchnia Zero Waste Bitwa na smaki: David vs. Matteo Cztery pory roku w Terroir Czy na pewno umiesz gotować? Daj sobie spokój David w Europie Desery Dekera Dookoła świata z Manu Feildelem Dziewczyny z wypiekami Edmund nie lubi gotować Francuskie wędrówki Julie Francuski szef w Chinach Globe-Cooker w Paryżu Gotowi na sezon Gotuj, jedz i spalaj z Donalem Gwiazdy od kuchni House of Food Jakubiak lokalnie Jakubiak rodzinnie Jakubiak w sezonie Jakubiak: Z miłości do lokalności Jamie & Jimmy‘s Food Fight Club Koszer macher Kucharskiego pomysł na kuchnię Kuchenne rewolucje Kuchenne Rewolucje. Powroty Kuchnia czynna całą dobę Kuchnia dla odważnych Kulinarne odkrycia Johna Torode - Korea Kulinarne odkrycia Johna Torode - Malezja Kulinarne podróże Magdy Gessler Kulinarny rejs po Polsce – Boże Narodzenie Londyńska rewolucja Magdy Gessler Łakocie Bożeny Sikoń Makłowicz w drodze Makłowicz w Polsce MasterChef MasterChef Junior MasterChef - najlepsi MasterChef – najlepsi z najlepszych Miguel zaprasza na ucztę Najlepsze restauracje świata Nowa Kaledonia z Justine Schofield Pascal polsko – francuski Pascal po polsku Patenciary Podróż przez smaki Chin Podróż przez smaki Chin - Nowy Rok Poszukiwacze smaków Przepis na sukces Przepis na zdrowie Przywiezione smaki Pyszna Wielkanoc Pyszne 25 Pyszne grillowanie Pyszne Peru Restauracja Australia Rewolucja na talerzu River Cottage - Australia (Ro)zważmy to Sexy kuchnia Magdy Gessler Skąd się bierze jedzenie? Słodka rywalizacja Smaki świata z Kareną i Kasey Smakuj świat z Pascalem Spotkanie ze smakiem Szczypta smaku Sztuka mięsa Ślinotok Tajemniczy świat ziół The Wine Show Trochę zdrowia Tu się gotuje! Uczta Ugotowani Ugotowani - dokładka Ugotuj mi mamo! Ukryte restauracje z Michelem Roux Jr. Widelcem po mapie Wielkanoc ze smakiem Wielka rewolucja Magdy Gessler Wiem, co jem Wiem, co jem i wiem, co kupuję Wiem, co jem na diecie Wiem, co kupuję W świecie przypraw Anjum Zielona rewolucja Marty Dymek Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii