Kuchnia, programy online, Oglądaj na Player.pl

Player.pl | Sprawdź najbardziej angażujący serwis VOD w Polsce. Programy i seriale TVN nawet tydzień przed premierą w TV, filmy na życzenie prosto z kina, wyselekcjonowane bajki dla dzieci. Kanały na żywo m.in: TVN24, MINIMINI+, ALEKINO+, NSPORT+, ELEVEN.

Programy kulinarne – czym się wyróżniają?

 

Programy kulinarne to jedne z najchętniej oglądanych produkcji telewizyjnych. Dzięki nim można nie tylko nauczyć się gotować, ale również zdobyć wiedzę na temat przygotowywanych potraw, kuchni świata lub zdrowego żywienia. Programy telewizyjne o gotowaniu można podzielić na kilka rodzajów: reality show, audycje z przepisami kulinarnymi i produkcje o żywności.

 

Kulinarne reality show

 

Produkcje cieszące się największą popularnością to kulinarne reality show. Łączą one cechy edukacyjne programu o gotowaniu z rozrywkową funkcją, którą zapewnia reality show. Produkcje te najczęściej odbywają się według przygotowanego scenariusza. Kiedy w grę wchodzą zawody kulinarne, program najczęściej rozpoczyna się od pokazania castingów (lub przedstawienia wybranych już osób), z których wyłaniani są uczestnicy mający określoną wiedzę na temat gotowania. Następnie wymyślane są dla nich różne zadania, które pokazywane są w kolejnych odcinkach programu kuchennego. Tak jest w przypadku popularnego programu kulinarnego w Polsacie - „Hell’s Kitchen – Piekielna kuchnia” lub „MasterChef” w TVN. Innym rodzajem reality show są programy kuchenne jak „Ugotowani” (4 uczestników z danego miasta rywalizuje między sobą o nagrodę pieniężną) czy „Kuchenne rewolucje” (zgłaszające się restauracje realizują plan Magdy Gessler w celu odratowania biznesu).

 

Programy kulinarne online z przepisami

 

Programy kulinarne w tv to także produkcje nastawione na naukę gotowania. Tak jest w przypadku programów o jedzeniu, w których przedstawiane są konkretne przepisy i sposób ich wykonania – krok po kroku. W każdym odcinku prowadzący, najczęściej uznany kucharz, prezentuje jak zrobić konkretne danie. Takie programy kulinarne w telewizji prowadzą m. in.  Robert Makłowicz (znany z programów kulinarnych w TVP), Michel Moran, Karol Okrasa, Pascal Brodnicki, Robert Sowa, Jamie Oliver czy Nigella Lawson. Niektóre audycje telewizyjne mogą być prezentowane w różnych krajach, dzięki czemu przedstawiane są dodatkowo odrębne kultury i kuchnie świata, co wzbogaca przekaz i czyni go bardziej atrakcyjnym dla widza.

 

Programy kuchenne o zdrowym żywieniu

 

Kolejnym rodzajem programów o jedzeniu są produkcje poświęcone żywieniu. Można z nich dowiedzieć się na co uważać podczas wybierania konkretnych produktów, jakie są zdrowe zamienniki np. słodyczy, jak przyrządzić danie, aby było pełnowartościowe, ale nie tuczyło itp. Wśród takich edukacyjnych programów kulinarnych w tv wymienia się między innymi audycje Katarzyny Bosackiej jak „Wiem, co jem”, „Wiem, co kupuję” czy „Wiem, co jem na diecie”.

 

Programy o gotowaniu online

 

Programy o gotowaniu online to chętnie oglądane produkcje w serwisie Player. Wśród nich największym zainteresowaniem cieszą się programy kulinarne TVN i TVN Style, takie jak: „Kuchenne rewolucje”, „MasterChef”, „MasterChef Junior”, „Ugotowani”, „Smakuj świat z Pascalem”, „Pyszne 25” czy „Wiem, co jem i wiem, co kupuję”.

 

„Kuchenne rewolucje”

 

To niekwestionowany lider wśród programów kulinarnych w telewizji. Audycja nadawana jest stale od 2010 roku i cieszy się dużą oglądalnością. Prowadzącą program jest Magda Gessler – znana restauratorka i właścicielka oraz współwłaścicielka kilkunastu najwyższej klasy restauracji. To właśnie dzięki jej charyzmie i niecodziennemu podejściu do problemów, udaje się odratować wiele upadających biznesów. Do „Kuchennych rewolucji” zgłaszają się restauracje, które mają problemy nie tylko z prowadzeniem kuchni, ale i firmy. Magda Gessler ma 4 dni na zdiagnozowanie problemów w danej restauracji i zaproponowanie właściwych rozwiązań. Zazwyczaj wiążą się one ze zmianą menu, nazwy lokalu, aranżacji, a niekiedy nawet z wymianą personelu. Znaczna część tej audycji telewizyjnej to także przygotowywanie potraw przez restauratorkę. Widzowie bardzo często szukają przepisów kulinarnych Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”, by móc wypróbować je we własnej kuchni. Przepisy te zazwyczaj dotyczą regionalnych potraw lub innowacyjnych połączeń smaków w nowoczesnych daniach.

 

„MasterChef”

 

Polska edycja „MasterChef” pojawiła się po raz pierwszy na antenie TVN w 2012 roku. Celem tego programu telewizyjnego o gotowaniu jest wyłonienie spośród amatorów kuchni - mistrza. W pierwszych odcinkach jury wybiera 14. najlepszych uczestników, którzy będą mogli zaprezentować swoje możliwości w dalszych etapach programu. W skład jury, które ocenia kulinarne możliwości amatorów, wchodzą Magda Gessler, Anna Starmach i Michel Moran. Zwycięzca danej edycji otrzymuje nie tylko tytuł „Mistrza Kuchni”, ale też nagrodę pieniężną oraz kontrakt na wydanie własnej książki z przepisami.

 

„MasterChef Junior”

 

„MasterChef Junior” to program, w którym gotują dzieci. Pierwsza polska edycja została zaprezentowana na antenie TVN w 2016 roku. Program bazuje na tej samej zasadzie co „MasterChef”, dotyczy jedynie uczestników do 12. roku życia. Dzieci oceniane są przez jury w składzie: Anna Starmach, Michel Moran i Mateusz Gessler. Zwycięzca otrzymuje tytuł „Mistrza Kuchni Juniorów”, nagrodę pieniężną, wycieczkę oraz kontrakt na własną książkę kucharską.

 

„Ugotowani”

 

„Ugotowani” to program kulinarny o charakterze reality show. Pierwszy odcinek został wyemitowany na antenie TVN w 2010 roku, program można obejrzeć również w serwisie Player. W każdym odcinku biorą udział 4 osoby, które mieszkają w konkretnym mieście. Każda z nich organizuje uroczystą kolację, podczas której podaje wykonane przez siebie dania. Liczy się także zaproponowana przez gospodarza część rozrywkowa. Całość oceniana jest przez pozostałych uczestników w skali od 1 do 10. Osoba z największą liczbą punktów wygrywa i zdobywa nagrodę pieniężną.

 

„Wiem, co jem”

 

„Wiem, co jem i wiem, co kupuję” to jeden z najpopularniejszych konsumenckich programów kulinarnych TVN Style. Prowadząca – Katarzyna Bosacka, rozprawia się w audycji z wieloma mitami na temat żywności i nie tylko. W programie można dowiedzieć się ciekawych informacji na temat produktów dostępnych w każdym sklepie. Katarzyna Bosacka podpowiada na co uważać kupując żywność i jak robić to świadomie, by wybierać zdrowe, najwyższej jakości produkty.

10 zadań specjalnych Michela Morana 365 obiadów Mariety Mareckiej ABC gotowania ABC gotowania - kuchnia grecka ABC gotowania - kuchnia włoska Adam na lato Adam w sieci: patenty i triki Ainsley i śródziemnomorska potęga smaków Ainsley na targu Aktywny Ranking Amy Schumer uczy się gotować. Bez cenzury Anthony Bourdain – miejsca nieznane Apetyt na miłość Bez planu Bez reszty. Kuchnia Zero Waste Bimbrownicy: Wielkie grillowanie Bitwa na smaki: David vs. Matteo Biznes na kółkach Buddy kontra Święta Co je Borowicz na Śląsku? Cook news Czy na pewno umiesz gotować? Daj sobie spokój David w Europie DeFacto Bosacka. Raport Desery Dekera Domowa piekarnia Kucharskiego Dziewczyny z wypiekami Edmund nie lubi gotować Fire Masters - mistrzowie grilla Francuskie wędrówki Julie Gotowi na sezon Grillowa polana Gwiazdy od kuchni Gwiazdy w kuchni Mary McCartney House of Food Jack Stein - Urodzony kucharz Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek Jakubiak lokalnie Jakubiak rozgryza Polskę Jakubiak w sezonie Japonia na talerzu Japonia z Justine Schofield Kolekcja smaków Koszer macher Kucharskiego pomysł na kuchnię Kucharze pomagają Kuchenne rewolucje Kuchenne Rewolucje. Powroty Kuchnia czynna całą dobę Kuchnia dla odważnych Kuchnia+ poleca - karp Kuchnia+ poleca - mięso Kuchnie na 100 palników Kulinarne odkrycia Johna Torode - Azja Kulinarne podróże Magdy Gessler Kulinarne safari - woda Kulinarne safari - ziemia Kulinarny rejs po Polsce – Boże Narodzenie Londyńska rewolucja Magdy Gessler Ludacris nie gotuje Luke Nguyen - kulinarnym szlakiem Łakocie Bożeny Sikoń M jak mięso Makłowicz w drodze Makłowicz w Polsce MasterChef MasterChef - najlepsi MasterChef – najlepsi z najlepszych MasterChef Junior Meksykanska fiesta z Peterem Kuruvita Mistrzowie przekąsek w akcji Mistrzowie smaku Na islandzkiej farmie Na słodko i na słono Nie bój ryby Odkrycia Magdy Gessler Pascal po polsku Pascal polsko – francuski Patenciary Patenciary – dziecinnie proste! Patent na Święta Paul (w) Hollywood Podróż przez smaki Chin Polska do zjedzenia Polska na patelni Pomysł na Wielkanoc Posiekani na słodko Posiekani: starcie jurorów Poszukiwacze smaków Potrawy XXL Przepis na sukces Przepis na zdrowie Przyślij przepis Przywiezione smaki Pyszna Wielkanoc Pyszne 25 Pyszne grillowanie Pyszne Peru Queenland z Justine Schofield Rewolucja na talerzu (Ro)zważmy to Sexy kuchnia Magdy Gessler Słodka afera Słodka rywalizacja Smaczny Dubaj Smaczny Mediolan Smaczny Zanzibar Smakołyki z fabryki Smakuj świat z Pascalem Spotkanie ze smakiem Starcie na żarcie Subiektywny ranking smaków Szczypta smaku Szokujące potrawy Szokujące potrawy. Boliwia Sztuka mięsa Ślinotok Top Chef Trochę zdrowia Tu się gotuje! U sąsiadów w kuchni Ugotowani Ugotowani - dokładka Ugotuj mi mamo! Upieczeni celebryci Urlop w kraju Widelcem po mapie Wielka kuchnia mały budżet Wielka rewolucja Magdy Gessler Wielkanoc ze smakiem Wielkie gotowanie Wielkie otwarcie Wiem, co jem Wiem, co jem i wiem, co kupuję Wiem, co jem na diecie Wiem, co kupuję Włoska podróż pełna smaków Z gruntu zdrowo Zamiana szefów kuchni Zdrowo dla odmiany Zgrillowani Zielona rewolucja Marty Dymek Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii Żołądek czy rozsądek?