Uwaga!

odcinek 5621

Uwaga!

W ostatnim czasie Polacy często dyskutowali o jakości mięsa, które trafia na nasze stoły. Choć jemy je prawie wszyscy, to tylko niewielu z nas wie, jak mięso jest przygotowywane do sprzedaży oraz, co robią polskie firmy, byśmy mieli pewność, że produkty, które trafiają na nasze stoły były bezpieczne i dobrej jakości.

 

Uwaga! - opis

Znany szef kuchni Andrzej Polan przekonuje, że Polacy nie powinni obawiać się wołowiny. ”Jeśli mamy sprawdzone miejsce, gdzie kupujemy wołowinę, to czego się bać? Wołowina to mięso, które było, jest i będzie.” Wołowina to mięso, które pojawia się na stołach niemal wszystkich polskich rodzin. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu wołowego. W jednym z większych polskich zakładów mięsnych postanowiliśmy sprawdzić, jakich zasad przestrzegają producenci, aby na nasze stoły trafiła sprawdzona żywność.

Antoni Gibowicz z wykształcenia jest lekarzem weterynarii. Od 14 lat jego zadaniem jest między innymi sprawdzanie, czy w każdym z zakładów produkcja mięsa odbywa się zgodnie z przyjętymi przez firmę procedurami. „Sprawdzamy w jakich warunkach zwierzęta były dostarczone. Czy ten samochód, którym zostały przywiezione spełniał określone wymagania. Każdy środek transportu, którym przyjeżdżają zwierzęta musi być zaakceptowany przez inspekcję weterynaryjną. Tak samo wszyscy przewoźnicy muszą mieć odpowiednie kwalifikacje potwierdzone przez inspekcję weterynaryjną. Jak przyjeżdża transport to od strony nadzoru właścicielskiego dbamy o to, żeby zwierzęta jak najmniej odczuły zmianę środowiska i przeżywały moment, kiedy dowożone są do zakładu i czekają na ubój” – opowiada Gibowicz.

W zakładzie obowiązują ścisłe normy sanitarne. Nikt nie wejdzie tu bez odpowiedniego stroju. Specjalne urządzenia myją nawet kalosze, których używają pracownicy. Do hali produkcyjnej można wyjść tylko przez specjalną śluzę sanitarną, która pozwala na przejście pod warunkiem umycia i zdezynfekowania rąk. Już po uboju każda tusza mięsa otrzymuje swój kod kreskowy, a system komputerowy dokładnie nadzoruje proces produkcji.

Uwaga! - gdzie oglądać?

Wszystkie reportaże programu "Uwaga!" obejrzysz online na platformie VOD player.pl.