Z zaproszenia do kuchni MasterChefa Juniora skorzystał wyjątkowy gość – wielki autorytet kulinarny i właściciel restauracji z gwiazdką Michelina – Wojciech Modest Amaro. Ten wybitny szef kuchni przygotował dla małych kucharzy niespodziankę – pokaz swojego kunsztu kulinarnego, a także zadanie – odtworzenie przygotowanych przez siebie dań. Czy zawodnikom uda się przyrządzić tatar z troci z sufletem dyniowym i dressingiem z rokitnika? Jest o co walczyć, ponieważ na zwycięzcę konkurencji czeka wspaniała nagroda od mistrza Amaro. W drugiej części odcinka mali kucharze dobiorą się w pary, w których będą musieli przygotować przepyszne torty, których nie powstydziłaby się sama Ania Starmach – królowa słodkości. Para, która nie sprosta temu zadaniu, będzie musiała zakończyć swoją przygodę w programie.
Już od najmłodszych lat zamiast zabawek wybierali kuchenny fartuch. Szuflady z przyprawami nie miały przed nimi żadnych tajemnic. Metodą prób i błędów łączyli różne smaki, a ich artystyczny kuchenny nieład nieraz przyprawiał rodziców o zawrót głowy. W ten sposób narodziła się niezwykła, dziecięca pasja. Najlepsi młodzi kucharze po raz piąty mają możliwość pokazać światu swój niezwykły talent i spełnić marzenia o karierze kulinarnej.
W tym sezonie na uczestników czekają liczne niespodzianki. Wyjątkowy masterclass przeprowadzi nie kto inny, jak posiadacz gwiazdki Michelina - Wojciech Modest Amaro. Sprawdzi on, jak mali kucharze poradzą sobie z przygotowaniem tatara z troci z sufletem dyniowym i dressingiem z rokitnika.
Magik Y zaprezentuje niesamowitą kulinarną sztukę iluzji! Ale to nie koniec niespodzianek - w tej edycji uczestników odwiedzą laureaci poprzednich sezonów. Ola Nguyen sprawdzi ich umiejętności w dziedzinie kuchni azjatyckiej, a Grzegorz Zawierucha i Paulina Foremny pokażą swoje popisowe dania, które młodzi uczestnicy będą musieli odtworzyć.
Nie zabraknie również pracy w parach - kucharze będą mieli szansę wykazać się kreatywnością i poczuciem stylu robiąc przynajmniej dwupiętrowy tort. Wyzwaniem okaże się również przetworzenie produktów fast food na zdrowe potrawy oraz ulepszenie znienawidzonych przez siebie dań, korzystając z nielubianych produktów.
Chrzest bojowy rozegra się w restauracji "Śląska Prohibicja" Magdy Nowaczewskiej - laureatki 5. edycji "MasterChefa". To tam kucharze podzieleni na dwa zespoły będą musieli zaserwować trzydaniowe menu dla uczestników poprzednich sezonów. To będzie prawdziwa śląska biesiada!
Na zwycięzcę programu czeka statuetka, czek na 15 tysięcy złotych i wakacje marzeń! Który z uczestników swoimi potrawami podbije serca jurorów i dostanie przepustkę do dalszej kariery?
Program dostępny na antenie TVN oraz platformie VOD player.pl