Kandydaci na MasterChefa Juniora muszą znać się nie tylko na polskiej kuchni, ale także na potrawach z dalekich krajów. Dlatego też ich zadaniem w pierwszej konkurencji będzie przygotowanie różnego rodzaju sushi. Aby przygotować wyśmienite sushi, trzeba odpowiednio ugotować ryż, dobrać składniki oraz umiejętnie je zwinąć, aby potem pokroić w jednakowe kawałki. Oczywiście liczy się również smak. To wszystko jurorzy będą brali pod uwagę, aby wskazać najlepszego sushi mastera. W kolejnej konkurencji młodzi kucharze staną do testu smaku, który przeprowadzi gość specjalny – prowadzący program „Milionerzy” Hubert Urbański. Zawodnicy będą musieli odgadnąć smak lodów, który dostaną do spróbowania, ale nie będzie łatwo, ponieważ smaki lodów niekiedy mocno ich zaskoczą. Jak poradzą sobie z tym zadaniem? Kto po tej konkurencji pożegna się z dalszą walką o tytuł MasterChefa Juniora? To trzeba zobaczyć, definitywnie.