Czternastu najlepszych młodych kucharzy w Polsce rozpocznie rywalizację w kuchni MasterChefa Juniora. Na dobry początek jurorzy przygotowali dla dzieci wyjątkowe upominki – czapki kucharskie i wałki z imionami. Zanim jednak gotowanie rozpocznie się na dobre, uczestnicy będą musieli zdobyć fartuchy, które zostały ukryte w… murze! Jedynym sposobem na dostanie się do nich będzie totalna demolka, a w tym nasi zawodnicy nie mają sobie równych. Wyposażeni w fartuchy, czapki i wałki kucharze zaprezentują jurorom swoje popisowe dania. W drugiej części odcinka pod skrzynkami będą czekać na nich prawdziwie przerażające prezenty… Sposób na przełamanie strachu i poradzenie sobie z koszmarnym produktem dzieciom pokaże Michel Moran.
Już od najmłodszych lat zamiast zabawek wybierali kuchenny fartuch. Szuflady z przyprawami nie miały przed nimi żadnych tajemnic. Metodą prób i błędów łączyli różne smaki, a ich artystyczny kuchenny nieład nieraz przyprawiał rodziców o zawrót głowy. W ten sposób narodziła się niezwykła, dziecięca pasja. Najlepsi młodzi kucharze po raz piąty mają możliwość pokazać światu swój niezwykły talent i spełnić marzenia o karierze kulinarnej.
W tym sezonie na uczestników czekają liczne niespodzianki. Wyjątkowy masterclass przeprowadzi nie kto inny, jak posiadacz gwiazdki Michelina - Wojciech Modest Amaro. Sprawdzi on, jak mali kucharze poradzą sobie z przygotowaniem tatara z troci z sufletem dyniowym i dressingiem z rokitnika.
Magik Y zaprezentuje niesamowitą kulinarną sztukę iluzji! Ale to nie koniec niespodzianek - w tej edycji uczestników odwiedzą laureaci poprzednich sezonów. Ola Nguyen sprawdzi ich umiejętności w dziedzinie kuchni azjatyckiej, a Grzegorz Zawierucha i Paulina Foremny pokażą swoje popisowe dania, które młodzi uczestnicy będą musieli odtworzyć.
Nie zabraknie również pracy w parach - kucharze będą mieli szansę wykazać się kreatywnością i poczuciem stylu robiąc przynajmniej dwupiętrowy tort. Wyzwaniem okaże się również przetworzenie produktów fast food na zdrowe potrawy oraz ulepszenie znienawidzonych przez siebie dań, korzystając z nielubianych produktów.
Chrzest bojowy rozegra się w restauracji "Śląska Prohibicja" Magdy Nowaczewskiej - laureatki 5. edycji "MasterChefa". To tam kucharze podzieleni na dwa zespoły będą musieli zaserwować trzydaniowe menu dla uczestników poprzednich sezonów. To będzie prawdziwa śląska biesiada!
Na zwycięzcę programu czeka statuetka, czek na 15 tysięcy złotych i wakacje marzeń! Który z uczestników swoimi potrawami podbije serca jurorów i dostanie przepustkę do dalszej kariery?
Program dostępny na antenie TVN oraz platformie VOD player.pl