Pyszne, złociste i chrupiące. Tłuste, ciężkostrawne i tuczące. Statystyczny Polak zjada ich około 6 kilogramów, Amerykanin aż 15kg. Mowa o bezkonkurencyjnych królowych fast-foodów- FRYTKACH. W Anglii podaje się je z rybą, w Belgii z majonezem. A z czym jedzą je Polacy? I dlaczego w porze obiadowej co raz częściej wygrywają z ziemniakami? Przecież Polska to kraj, który jest potęgą ziemniaczaną! Tak więc czy frytka to jeszcze ziemniak, a może tylko susz ziemniaczany? Buźki, kuleczki, talarki- co kryję się pod ich chrupiącą panierką i sprawia, że zawsze smakują tak samo dobrze? Na co zwracać uwagę kupując frytki w restauracji lub sklepie oraz jak je przygotować, by były smaczne i przede wszystkim zdrowe? Oko Katarzyny Bosackiej prześwietli każdą frytkę w kolejnym odcinku programu Wiem co jem. Zapraszamy!