Do kiełbasy, do hot-doga, do mięsa z grilla. Czerwony, żółty, a może biały? Ostry jak szatan czy łagodny jak baranek? Ten odcinek będzie taplać się… w sosie! Zjadamy aż 106 mln litrów zimnych sosów rocznie, prawie 3 litry na osobę. Najwięcej oczywiście w sezonie grillowym – keczup do kiełbaski, musztarda do karkówki, majonez do sałatki. Tymczasem okazuje się, że sklepowy majonez jest bez jajek, a ketchup bez pomidorów. Czym producenci wypełniają słoiczki naszych ulubionych dodatków? Który ketchup jest najlepszy? Czy to dobrze, że znajdziemy w nim cukier i ocet? Co jest zdrowsze keczup czy musztarda? Guma ksantanowa, guma guar, skrobia, białko sojowe, substancje stabilizujące - z czego robi się dziś majonez? Może lepiej „ukręcić” samemu w domu? A chrzan? We Francji, Szwajcarii i Holandii jest zarejestrowany jako lek. A w Polsce? Jak nasi producenci chrzanią chrzan?