Z roku na rok Polacy jedzą coraz więcej wieprzowiny. Jest tania, łatwa w przyrządzeniu i ogólnodostępna. Nie wyobrażamy sobie kanapki bez kiełbasy i obiadu bez schabowego, ale Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm mówiąc, że czerwone mięso jest rakotwórcze i niszczy nasze zdrowie! W najnowszym odcinku „Wiem co jem” sprawdzimy, co tak naprawdę kryje się w kawałku wieprza, że wzbudza tyle kontrowersji. Nasz ekspert – dr Szymon Drobniak przeprowadzi kilka eksperymentów, które pozwolą sprawdzić, czy podczas smażenia mięsa mogą wydzielać się niebezpieczne dla naszego organizmu związki. Będziecie zszokowani! Podpowiemy, ile wieprzowiny tygodniowo możemy spożywać i w jaki sposób ją przyrządzać, żeby nie odbiło się to negatywnie na naszym zdrowiu. Zdradzimy Wam też przepis na pyszne pieczone polędwiczki! Kasia Bosacka odwiedzi nowoczesne gospodarstwo w którym świnie hodowane są metodą PQS. Dowiecie się czym charakteryzuje się taka produkcja. Oprócz tego sprawdzimy pod jaką postacią kryje się wieprzowina w wielu nieoczywistych produktach spożywczych. Pewnie o niektórych z nich nie mieliście pojęcia! Dowiemy się też, dlaczego mężczyźni są większymi fanami mięsa, niż kobiety. Zapytamy o to znanych Panów polskiego show-biznesu! Po obejrzeniu tego odcinka nie będziecie mieli wątpliwości czym się kierować kupując wieprzowinę!
W części o kupowaniu opowiemy Wam, co powinno znaleźć się w domowej apteczce. Plastry, plasterki, gaziki, opatrunki, no i do tego leki na wszystkie dolegliwości świata... Asortyment w aptekach jest imponujący, ale czy to wszystko jest nam potrzebne? I ile kosztuje? Kasia Bosacka zapyta doświadczoną farmaceutkę o to, co w domowej apteczce jest niezbędne, a z czego możemy zrezygnować. Sprawdzimy też, jakie domowe sposoby na oparzenia czy siniaki się sprawdzą, a których metod zdecydowanie należy unikać. A ratownik medyczny podpowie, w jakich sytuacjach należy jednak zdecydować się na wizytę na ostrym dyżurze – oraz jak opatrzyć rany i oparzenia, czekając na przyjazd karetki.