Wiem, co jem i wiem, co kupuję

sezon 6 odcinek 9

Wiem, co jem i wiem, co kupuję 6

W wędlinie, w serku, w święcącym w nocy keczupie. Niby chronią żywność przed psuciem, ale mają złą opinię. W dziewiątym odcinku „Wiem, co jem” konserwanty i inne bajeranty. Okazuje się, że konserwanty odpowiedzialne są za alergie, nadpobudliwość zwłaszcza u dzieci, podejrzewa się je o wpływ na rozwój nowotworów. Dlaczego więc nadal tak chętnie i masowo stosowane są przez producentów? Czy naprawdę wszystko musi leżeć całe wieki na półce? Okazuje się niestety, że świat bez konserwantów nie byłby rajem. Po pierwsze żywność szybko by się psuła, a to prowadziłoby do masowych zatruć – bakteriami, wirusami, grzybami. Do tego żywność kosztowałaby krocie! Kasia Bosacka sprawdzi zatem, czy konserwanty są takie straszne jak je malują. Zobaczcie koniecznie.


A w „Wiem, co kupuję” galaretka z pianką, czyli o modelowaniu włosów. Polki rocznie wydają na pianki, żele, pasty i lakiery do stylizacji fryzur ok. 500 mln zł. Modelujące, powiększające objętość, utrwalające. Tylko które subtelnie ujarzmią naszą fryzurę, a które zrobią nam na głowie hełmofon? Koniecznie zobaczcie też nasz test lakierów! Który najlepiej zniesie deszcz i wiatr?