Zrywamy folię, podgrzewamy i gotowy obiad ląduje na stole. Łatwo, szybko i niedrogo. Droga na kulinarne skróty czy na kulinarne manowce? W najbliższym odcinku „Wiem co jem" na stole postawimy... gotowce! Powiemy Wam, co kryje się w gotowych daniach obiadowych i czy warto po nie sięgać. Sprawdzimy też dla kogo tak naprawdę przeznaczone są porcje takiego dania. Czy drobna kobieta i rosły mężczyzna powinni sięgać po takiego samego „gotowca"? Oprócz tego nasze dziennikarki wyposażone w ukryte kamery dokładnie przyjrzą się sklepowym półkom z gotowymi obiadami i sprawdzą, czy zawsze znajdziemy tam świeże produkty! Zobaczycie, jak bardzo trzeba mieć się na baczności, żeby nie kupić przeterminowanego dania! Powiemy Wam też o różnych metodach pakowania żywności i odpowiemy na pytanie, dlaczego niektóre produkty mogą leżeć na sklepowej półce nawet rok! Opowiemy również o daniach obiadowych, które mają dobry skład i warto po nie sięgać. Kasia Bosacka odwiedzi miejsce w którym produkuje się zdrowe i pyszne zupy oraz dania gotowe! Przygotowaliśmy dużą dawkę ciekawych informacji. Bądźcie z nami!
W części "Wiem, co kupuję" przyjrzymy się telefonom komórkowym. W ubiegłym roku kupiliśmy aż 8 milionów smartfonów, które służą nam do pracy, komunikacji czy zabicia czasu. A jak długo w ciągu dnia z nich korzystamy? Aby to sprawdzić, przeprowadziliśmy eksperyment z udziałem uczniów z Autorskiego Liceum Ogólnokształcącemu nr 42 w Warszawie, którzy zainstalują na swoich telefonach specjalną aplikację, mierzącą aktywność urządzeń. W odcinku opowiemy też o promieniowaniu, które emitują smartfony i sprawdzimy, czy może nam ono szkodzić. Doktor Mariusz Głowacki - neurochirurg, odpowie na pytanie czy istnieje związek między korzystaniem ze smartfonów a nowotworami. Ewa Poradowska z Ośrodka Medycyny Snu IPiN ostrzeże przed negatywnymi skutkami korzystania z telefonu tuż przed snem.