Aromatyczne, piekące, smak podkręcające. W ósmym odcinku „Wiem, co jem” przyprawami przyprawimy was o zawrót głowy! Polak coraz więcej gotuje w domu i kupuje coraz więcej przypraw. Rocznie aż 1,2 kilograma na głowę! Przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale mają działanie bakterio i grzybobójcze dlatego w czasach, gdy nie było lodówek, były w cenie. A jak producenci podrabiają przyprawy? Jak manipulują opakowaniami? Kasia Bosacka sprawdzi dla Was, ile jest pieprzu w pieprzu, a ile cennych składników w mieszankach. Czy zawsze przyprawy z upraw ekologicznych są droższe? Słowem, czym przyprawić, by lepiej trawić? Zobaczcie koniecznie!
A w „Wiem, co kupuję” będą gadżety kuchenne od kuchni!
Polacy gotują przeciętnie 6 godzin tygodniowo. I dobrze, bo lepiej w domu ugotować, niż gotowce odchorować. Tylko jak niepotrzebnie nie wydłużać czasu gotowania? Czym wyciskać czosnek by nie wycisnąć tylko nerwów? Na czym najlepiej zetrzeć jabłka, na czym ziemniaki, a co będzie lepsze do sera? Czy kształt obieraczki do warzyw i owoców ma znaczenie? Skuteczność obieraczek sprawdzą nieustraszeni Turbo mężczyźni. A może jednak nóż okaże się niezastąpiony przy obieraniu ziemniaków? Sprawdzimy także czym otworzyć konserwy by nie pociąć rąk? Słowem, co przyda się w kuchni każdej pani domu, nie tylko perfekcyjnej. Tego nie możecie przegapić!