5 kilogramów rocznie – tyle czekolady zjada statystyczny Polak. Pyszna, słodka, rozkoszna. Poprawiamy sobie nią nastrój, bo niby jest dobra na wszystko, ale czy wiemy, czym tak naprawdę zajadamy smutki? W najnowszym odcinku "Wiem co jem" sprawdzimy, z czego składa się ta słodka tabliczka i skąd pochodzą ziarna kakaowca potrzebne do jej produkcji. Odkryjemy zaskakujące fakty! Oprócz tego powiemy, jaką czekoladę warto jeść i jakie ilości nam nie zaszkodzą. Odwiedzimy miejsce, w którym takie tabliczki wytwarza się z najlepszych składników i bez chemicznych dodatków. Palce lizać! Ale to nie koniec! Ugryziemy też czekoladę z innej strony - Kasia Bosacka podda się ciekawemu eksperymentowi i sprawdzi, jak jej mózg zareaguje na dużą dawkę tej kuszącej słodkości. Jesteście ciekawi wyników? W takim razie koniecznie musicie obejrzeć ten odcinek! Zapraszamy!
W części dotyczącej kupowania spróbujemy odkryć, gdzie leży granica pomiędzy przyzwoitym, tańszym odpowiednikiem drogiego produktu, a... jego ordynarną podróbą! Każdego roku polskie służby celne konfiskują dziesiątki milionów podrabianych towarów na terenie całego kraju. Radcę prawnego - Piotra Podgórskiego zapytamy, co grozi za handel podróbkami oraz czy kupując podrobione przedmioty, też możemy narażać się na nieprzyjemności. Wraz z naszą ekspertką, specjalistką od zapachów Martą Siembad i jej niezwykle wrażliwym nosem, sprawdzimy, czym są perfumy rozlewane i czy faktycznie pachną tak, jak te markowe, na których są wzorowane. A z ekspertem od nowych technologii - Kubą Klawiterem, porozmawiamy o smartfonach "made in China" - czy mogą dorównywać urządzeniom topowych marek?