Soja – gwiazda wśród strączków. Ma tyle białka, że może śmiało konkurować z mięsem. A do tego jest wszechstronna – robi się z niej mleko, ser, parówki, kotlety. Jedni mówią, że to krynica zdrowia, inni zaś, że trucizna. A jaka jest prawda? W kolejnym odcinku „Wiem co jem” odkryje ją dla Was Kasia Bosacka. Sprawdzi dlaczego niemal w każdym produkcie spożywczym znajdziemy coś z soi. Dogłębnie przepyta też ekspertów o soję genetycznie modyfikowaną. Uprawy soi GMO stanowią już 90% wszystkich upraw soi. Czy jest się więc czego bać? Podpowiemy też, które produkty z soi najlepiej wybierać oraz co prostego i pysznego można przyrządzić z dodatkiem sosu sojowego. A nasze dzielne dziennikarki odkryją prawdę o mleku, a raczej napojach sojowych.
A w części o kupowaniu, tym razem opowiemy o samoopalaczach. Sprzedaż słońca z tubki w ostatnich latach wzrosła w Polsce aż o 15%! Tylko czy seksowny brąz w kremie jest bezpieczny? Aby odpowiedzieć na to pytanie, sprawdzimy, jakie substancje zawarte w tych kosmetykach odpowiadają za brązowienie skóry oraz przeprowadzimy test, który pokaże, czy te związki chemiczne mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Opowiemy też o bardzo niebezpiecznej modzie, która może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia - opalaniu w zastrzykach! Ania Orłowska, która od lat używa kosmetyków samoopalających, zaprezentuje, jak prawidłowo stosować olejki, mgiełki, kremy i płyny. A Kasia Bosacka na własnej skórze przekona się, czym jest opalanie natryskowe.