W zeszłym roku na gotowe sosy Polacy wydali aż 570 ml zł. Najwięcej na te ze słoika i z puszki, drugie miejsce zajęły sosy z torebki. Nic dziwnego, w końcu to szybkie, łatwe i tanie… danie. Ale czy zdrowe? W „Wiem, co jem” sprawdzimy, z czym najlepiej podać nasz obiad. Zobaczymy ile grzybów jest w sosie grzybowym i ile pomidorów ma ten pomidorowy. Przekonamy się, co w sosach z torebki robi tłuszcz palmowy i czy naprawdę jest taki niezdrowy. Przetestujemy sos pieczarkowy i zobaczymy, czy ochotnicy odróżnią sos domowy, od tego w proszku. Podpowiemy, jak łatwo przygotować sosy w domu. Podłużne, kwadratowe, wysokie, niskie, matowe, czy z połyskiem? Tostery. W „Wiem, co kupuję” sprawdzimy, który z nich sprawi, że zarumienimy się z zachwytu. Poddamy tostery bezlitosnym testom, aby zbadać, który zrobi najlepszą grzankę, zużywając najmniej energii. Przyjrzymy się także opiekaczom i wybierzemy ten, z którego kanapki są gorące i chrupiące.