Patrzycie na zdjęcia jedzenia i od razu jesteście głodni? Twórcy reklam doskonale o tym wiedzą i robią wszystko, aby na widok hamburgera z reklamy ciekła nam ślinka! Pokażemy, jakie sztuczki stosuje się w reklamach jedzenia, aby jeszcze bardziej zachęcić nas do zakupu! Kasia Bosacka odwiedzi profesjonalnego stylistę żywności i dowie się jak zrobić idealne zdjęcie obiadowego dania, żeby wyglądało dużo apetyczniej, niż w rzeczywistości. Gliceryna do nabłyszczania owoców, używanie specjalnego kleju imitującego mleko, czy spryskiwanie warzyw lakierem do włosów, żeby nadać im świeżości - to tylko kilka sprytnie wykorzystywanych trików, o których większość z nas nie miała wcześniej pojęcia!
A w „Wiem, co jem" wszystko o owocowych przetworach! Czym różnią się od siebie: dżem, konfitura, marmolada i powidła? Które są zdrowsze i śmiało powinniśmy je wrzucać do koszyka, a które lepiej omijać szerokim łukiem? Czym powinniśmy się kierować przy zakupie przetworów owocowych? Czy wygląd etykiety i kształt słoiczka ma dla konsumentów jakieś znaczenie? Sprawdzimy to, przeprowadzając rzetelny eksperyment! Kasia zdradzi Wam przepis na pyszny, domowy i przede wszystkim zdrowy – dżem malinowy! Nie możecie tego przegapić!