Eko jest modne. Aż 11% Polaków regularnie kupuje ekologiczną żywność, a połowa decyduje się na taki zakup przynajmniej raz w miesiącu, mimo że ekologiczne produkty są kilka razy droższe od zwykłych! To właśnie tym tematem zajmiemy się w najnowszym odcinku „Wiem co jem”! Konsumenci wierzą, że ekologiczna żywność jest zdrowa, ma więcej składników odżywczych i nie zawiera chemii, która może nam zaszkodzić. Z mody na eko korzystają producenci i sprzedawcy, bo wiedzą, że jeśli na opakowaniu pojawi się napis „z ekologicznie czystych rejonów”, albo „ze zdrowego serca Mazur”, to produkt lepiej się sprzeda. Problem w tym, że takie napisy wcale nie gwarantują, że produkt jest ekologiczny. Kasia Bosacka sprawdzi jak wybierać ekologiczną żywność, żeby się nie naciąć. Jak powinna być oznakowana? Kto wydaje certyfikat na ekologiczne produkty? Jakie warunki musi spełniać ekologiczne gospodarstwo i dlaczego to „eko” jest takie drogie? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziecie w niedzielnym odcinku! Będzie ciekawie!
A w części o kupowaniu pod lupę weźmiemy walizki. Kiedyś były z drewna - ciężkie i nieporęczne, a dziś są lekkie, wytrzymałe i wyposażone w przydatne kółka. Nic dziwnego, że to nasz ulubiony bagaż podróżny! Tylko jak wybrać walizkę idealną na podróże małe i duże? W sklepach znajdziemy walizki miękkie - tekstylne, a także te wykonane z twardych polimerów o tajemniczo brzmiących nazwach: ABS, poliwęglan, polipropylen... W programie zaprezentujemy cechy każdego materiału, a także sprawdzimy, który z nich jest najbardziej wytrzymały. W tym celu przeprowadzimy ekstremalny test walizek! Będziemy je oblewać wodą i wystawiać na ciosy bokserskie, a w ramach wielkiego finału bezlitośnie zrzucimy je na twardy beton wysokości 10 metrów! Ciekawe, która przeżyje te katusze... Będzie się działo! A na deser Ula Chincz zdradzi nam swoje tricki na to, jak zapakować walizkę na weekendowy wypad – nie tracąc przestrzeni ani... głowy.