Wiem, co jem i wiem, co kupuję

sezon 6 odcinek 10

Wiem, co jem i wiem, co kupuję 6

Na serce, na kaszel, na przeziębienie. Kręci w nosie, podkręca smak potraw. Wyrazisty przyjaciel kulinarnych wampirów, król medycyny naturalnej, biała eminencja sosu vinegrette. W najbliższym odcinku „Wiem, co jem” rozgryziemy czosnek do ostatniego ząbka. Podobno istnieje aż 600 jego odmian, ale jak je odróżnić skoro wszystkie wyglądają podobnie? W polskich sklepach znajdziemy czosnek z Hiszpanii, Egiptu, ale przede wszystkim tani czosnek z Chin, gdzie wytwarza się aż 3/4 światowej produkcji. Czy ten chiński rzeczywiście ma w sobie pleśń, antybiotyki, grzyby i chemikalia? A co z suszonym, czy jest jeszcze coś wart? Co kryją w sobie twarożki, bułki, masła i inne pseudo czosnkowe produkty? Kasia Bosacka sprawdzi po czym poznać dobry i wartościowy czosnek i pokaże Wam, jak wygląda jego produkcja. Nie możecie tego przegapić.


A w „Wiem, co kupuję” ostrzenie pazurów na zadbane paznokcie, czyli cała prawda o pilnikach, nożyczkach, cążkach i obcinaczach. Pokażemy, które z nich najskuteczniej poradzą sobie z manicurem nie uszkadzając przy tym płytki paznokcia. Jaki rodzaj wybrać, żeby skutecznie obcinał pazurki i nie postrzępił przy tym zawartości portfela? Kasia Bosacka znajdzie odpowiedź na to pytanie.