Wiem, co jem i wiem, co kupuję

sezon 9 odcinek 1

Wiem, co jem i wiem, co kupuję 9

W tym odcinku, w części „Wiem co jem” Kasia Bosacka weźmie pod lupę masło! Świeże, wiejskie, klarowane, ale przede wszystkim tłuste. No właśnie, jak to jest z tym tłuszczem w maśle, powinniśmy się go obawiać czy jednak nie? Czy to główny winowajca chorób serca czyli zabójcy nr 1 w Polsce? A co z cholesterolem? Czy ten pochodzący z masła jest dla nas groźny? Kto może sięgać po masło, a kto powinien go unikać? Pokażemy Wam jak się produkuje prawdziwe wiejskie masło. Powiemy też na jakim maśle warto smażyć. Nasz ekspert – Szymon Drobniak wyjaśni na czym polega różnica między masłem zwykłym a klarowanym. Specjalnie dla Was kucharze- Andrzej Polan, Grzegorz Łapanowski i Jakub Kuroń zdradzą czy ważne jest dla nich masło w kuchni i czy w przepisach istotne jest stosowanie odpowiedniej jego ilości. To wszystko i wiele więcej w najnowszym odcinku „Wiem co jem”. Nie możecie tego przegapić!

A w "Wiem, co kupuję" zajmiemy się tematem ochroniarzy sklepowych. Są zatrudniani, aby pilnować bezpieczeństwa klientów i udaremniać kradzieże, ale niestety… sami też często przekraczają granice prawa! W jaki sposób? Nasi eksperci, Agnieszka Majchrzak z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta i adwokat Andrzej Bućko, wyjaśnią, czego pracownikowi ochrony nie wolno i w jakich wyjątkowych sytuacjach może nas zatrzymać. Z drugiej strony, w sklepach, szczególnie w drogeriach, ekspedienci nagminnie spotykają się z niewłaściwym zachowaniem klientów. Odgryzanie szminek, walka o towar z wyprzedaży czy używanie oryginalnych produktów zamiast testerów... takich historii są dziesiątki! Opowiedzą nam o tym osoby, które widziały takie sytuacje na własne oczy – byli pracownicy sklepów drogeryjnych.