Jesień w pełni, a to oznacza, że sezon na przeziębienia także, czas więc zadbać o odporność. Można to zrobić na wiele sposobów i wcale nie musimy szpikować się lekami i syntetycznymi witaminami.
Małgorzata Rozenek–Majdan w pierwszej kolejności porozmawia z lekarzem o tym, jak się zabezpieczyć przed wirusami, czy warto się szczepić i zażywać witaminy. Łukasz Durajski, lekarz, odpowie na wszystkie te pytania.
Czasem jednak, aby wspomóc odporność, wystarczy spokojnie i bezstresowo spędzony dzień oraz domowa nalewka na przeziębienie. Prowadząca program postanowiła więc ze swoim gościem, Izą Kulińską, autorką bloga smaczna pyza, zaopatrzyć spiżarnię w domowe przetwory. Czasem warto sięgnąć po kapustę kiszoną zamiast po kapsułkę z witaminą C. No i oczywiście koniecznie jesienią trzeba wybrać się na grzyby, ale najlepiej z kimś, kto potrafi je niezawodnie rozpoznawać. Z Justynem Kołek, grzyboznawcą, Małgosia może być pewna, że to, co przyniesie do domu, nie zagrozi zdrowie i życiu jej oraz jej bliskich...a o pomyłkę niestety bardzo łatwo!
Las to nie tylko miejsce na jesienne spacery, niestety to także realne zagrożenie, czyli kleszcze, które przenoszą wiele niebezpiecznych chorób, m.in. boleriozę. O tym, jak zabezpieczyć się przed kleszczami oraz o symptomach, jakie towarzyszą chorobom odkleszczowym, prowadząca program porozmawia z Martą Hajdul – Marwicz, doktorem nauk medycznych WUM i parazytologiem, która o kleszczach wie wszystko.
Jesień to nie tylko przeziębienia, choć oczywiście sezon temu sprzyja, to także wspaniałe owoce i warzywa, które są źródłem wielu witamin. Zanim więc sięgniemy po chemiczne leki, spróbujmy znaleźć domowe sposoby na zwiększenie odporności.