Nie ma domu bez alergenów – nie brzmi to optymistycznie, ale niestety jest prawdziwe. Kurz, roztocza, pyłki roślin, sierść zwierząt to tylko kilku podstawowych niechcianych „gości” w naszym domu, którzy wywołują reakcje alergiczne. Małgosia Rozenek – Majdan, wraz ze swoimi gośćmi, przybliży nam temat alergii i pysznie ugotuje, specjalnie dla alergików! Kichanie, łzawiące oczy, swędzenie – nikt tego nie lubi, ale niestety to klasyczne objawy alergii. Jakiej i na co? Lekarz z Centrum Zdrowia Dziecka, Łukasz Durajski, opowie o podstawowych rodzajach alergii oraz o najczęściej występujących w naszym otoczeniu alergenach. Wraz z Małgosią zweryfikują także wyposażenie dziecięcego pokoju, który zwykle jest siedliskiem roztoczy i kurzu. Misie, zabawki, lampki na ścianie – to wszystko niestety jest rajem dla alergenów. Ale na szczęście są patenty, które pozwolą małemu alergikowi zachować swoje ukochane misie!
A co, jeśli macie alergię pokarmową? To nie koniec świata – tak zapewnia Mateusz Gessler, uznany szef kuchni, który w swojej restauracji coraz częściej przygotowuje dla swoich gości dania bez laktozy, orzechów, owoców morza czy pszenicy. Można przecież pysznie gotować bez użycia kurzych białek, cytrusów, mąki czy mleka – wystarczy trochę wyobraźni i pyszna dorada pieczona w soli, z dodatkiem puree z brokuła, batata i marchewki gotowa! A co powiecie na kotleciki cielęce z warzywami po prowansalsku? 30 minut i voila – dwa dania dla alergika gotowe!
Głowa do góry, alergiku! Wiemy, że alergia to przykra dolegliwość, na którą cierpi już ponad połowa Polaków, ale najważniejsze, to zdiagnozować, leczyć, unikać alergenów, a na poprawę nastroju upiec pyszną rybę według przepisu Mateusza Gesslera!