Jesteśmy niezwykle gościnnym narodem; uwielbiamy spotkania, imprezy i przyjęcia. Zawsze chcemy, aby było wesoło, smacznie i z klasą. Jak połączyć te najważniejsze atrybuty dobrego przyjęcia? Jak sprawić, aby wszystko wypadło idealnie? Małgorzata Rozenek wraz ze swoimi ekspertami, przeprowadzi nas przez meandry wykwintnego gotowania oraz zasad savoir vivre i podpowie, co zrobić, aby goście wyszli z przyjęcia zadowoleni i z dobrymi wspomnieniami.
Co jest najważniejsze? Oczywiście pierwsze wrażenie, dlatego tak istotny jest pięknie udekorowany stół i olśniewająca zastawa… ale czy na pewno mały widelczyk po lewej jest do przekąsek? Atmosfera na przyjęciu także jest bardzo istotna, ale jak nie popełnić gafy, sadzając koło kuzynki Agnieszki wujka Stefana? Ta niełatwa sztuka savoir vivre, przypomina czasem grę strategiczną, ale warto poznać kilka zasad, aby uniknąć wpadek i gaf, które mogą zepsuć nawet najlepszą zabawę. Aby nie pogubić się w gąszczu norm obowiązujących przy stole czy podczas konwersacji, Małgosia Rozenek zaprosiła do programu dr Irenę Kamińską – Radomską, eksperta savoir vivre i dyplomacji, która przeprowadzi nas przez las zasad i morze interpretacji. Z panią Ireną na pewno nie zginiemy! Małgosi nie przypadła do gustu tylko jedna zasada: dlaczego powinna przy stole, obok Radosława Majdana, posadzić dwie kobiety?
Oprócz atmosfery nic tak nie poprawia nastroju na przyjęciu, jak wyśmienita kolacja, a ta przygotowana przez świetnego restauratora, Mateusza Gesslera, na pewno przyczyni się do sukcesu imprezy! Awokado z krewetkami czy kaczka w sosie pomarańczowym zadowoli każde podniebienie. Proste, ale najlepsze produkty i wyszukany smak – oto przepis nie tylko na dania, ale i na sukces kulinarny! A że wspólne gotowanie sprzyja rozmowom, Małgosia namówiła Mateusza na zdradzenie paru patentów kulinarnych i na kilka ploteczek. Zgadnijcie, co lepiej smakuje – wąż czy wiewiórka?
Mateusz Gessler wraz z Małgosią Rozenek zabiorą nas także na jeden z warszawskich bazarków, aby pokazać, jak wybierać najlepsze pomidory, awokado czy oliwki – składniki naszej wspaniałej kolacji. Wszystko musi być świeże i piękne, ale trzeba wiedzieć, jak rozpoznawać te najsmaczniejsze produkty.
Każde przyjęcie kiedyś się kończy, nawet to najlepsze, więc kiedy nadejdzie ten moment, zaproście gości na filiżankę kawy. To bardzo elegancki sygnał, że nasze spotkanie dobiega końca.