W piątym odcinku "Ugotowanych" poznamy czwórkę uczestników z Suwalszczyzny, którzy odważyli się stanąć do ryzykownej walki o uznanie i nagrodę w wysokości 5 tysięcy złotych! Piękne okoliczności przyrody, zaskakujące dania i wspólne biesiadowanie przy stole – to wszystko i jeszcze więcej przed nami!
Jako pierwszy do kulinarnego boju stanie Bogusław Wysocki – z zawodu budowlaniec, obecnie bezrobotny. Bezpardonowy egoista, o czym każdy może się przekonać, patrząc chociażby na rzucający się w oczy tatuaż Bogusia. Jest wyznawcą zasady, że co ma zrobić jutro może zrobić pojutrze, będzie miał wówczas dwa dni wolnego. Kolejni uczestnicy to: Aleksandra Jegorow – rolniczka, miłośniczka komiksów i wielka fanka heavy metalu. Prowadzi gospodarstwo agroturystyczne, a w wolnych chwilach pisze pracę magisterską. Anna Śliżewska – kobieta tysiąca pasji. Razem z mężem prowadzi studio tańca, a dodatkowo uczy śpiewu, muzyki i gimnastyki w szkole podstawowej. Szymon Kozicz, który od 20 lat swoim niskim głosem przemawia do ludzi z radioodbiorników. Praca w radio to dla niego spełnienie największych marzeń. Jego druga wielką pasją jest archeologia, a pasję ta próbuje obecnie zaszczepić w swoich dzieciach. Najlepiej dogaduje się z ludźmi szczerymi, a i sam nie ma oporów by mówić ludziom szczerą prawdę prosto w oczy.
W tym odcinku dowiemy się, co jest największym przysmakiem szpaka, jak piękna jest róża Marii Konopnickiej, oraz komu spodoba się orgazm po włosku!
Czym tym razem zaskoczą „Ugotowani”? Kto urzeknie niezwykłą osobowością, a kto wyjątkowym pomysłem na kolację?