Tym razem odwiedzimy warszawską Halę Gwardii, gdzie Jurek Sobieniak prowadzi mięsne bistro Niezłe Bydło. Jurek to prawdziwy miłośnik mięsa i street foodu, któremu, jak wieść miejska niesie, udało się stworzyć najlepszą kanapkę z pastrami w Warszawie. Razem z Tomkiem przygotuje swoje popisowe danie. W swojej kuchni nasz prowadzący zdradzi widzom przepisy na domowy lawasz z siekanym mięsem i pastą czosnkową oraz flaki wołowe z cielęcymi pulpetami.
Tomasz Jakubiak weźmie pod lupę to, co od wieków jest specjalnością naszej kuchni, czyli mięso. Zarówno on jak i 98 proc. Polaków przyznaje się do jedzenia mięsa. Dzisiaj mięsne dania kojarzą się nie tylko ze "schabowym" czy "mielonym", ale także z coraz odważniejszymi połączeniami. W tym programie kucharz pokaże widzom, jak w prosty sposób z pysznego polskiego mięsa i wędlin przygotować smaczne dania.
W każdym z odcinków poznamy lokalnego hodowcę, który opowie, w czym tkwi sekret dobrego mięsa. A prowadzący przygotuje dwa dania, które będą autorskim spojrzeniem na to, co znamy i lubimy m.in. wołowinę, wieprzowinę, drób, dziczyznę, ryby etc.
Wszystkie odcinki programu kulinarnego Tomasza Jakubiaka oglądaj online na VOD player.pl