W kolejnym odcinku powrócimy na Podlasie, które słynie z wyjątkowych produktów – słodkowodnych ryb, serów, wędlin, a miejscowi szefowie kuchni bardzo dbają o pielęgnowanie regionalnych przepisów. Jednym z nich jest Marcin Budynek, który w swojej restauracji Tawerna Fisza serwuje przepyszne mięsne i rybne dania. Marcin zdradzi Tomkowi swój autorski przepis na regionalną rybę sielawę. W swojej kuchni Tomek pokaże widzom, jak przygotować kartacze faszerowane wołowiną oraz kiszkę ziemniaczaną pieczoną w sosie z fasoli i pomidorów.
Tomasz Jakubiak weźmie pod lupę to, co od wieków jest specjalnością naszej kuchni, czyli mięso. Zarówno on jak i 98 proc. Polaków przyznaje się do jedzenia mięsa. Dzisiaj mięsne dania kojarzą się nie tylko ze "schabowym" czy "mielonym", ale także z coraz odważniejszymi połączeniami. W tym programie kucharz pokaże widzom, jak w prosty sposób z pysznego polskiego mięsa i wędlin przygotować smaczne dania.
W każdym z odcinków poznamy lokalnego hodowcę, który opowie, w czym tkwi sekret dobrego mięsa. A prowadzący przygotuje dwa dania, które będą autorskim spojrzeniem na to, co znamy i lubimy m.in. wołowinę, wieprzowinę, drób, dziczyznę, ryby etc.
Wszystkie odcinki programu kulinarnego Tomasza Jakubiaka oglądaj online na VOD player.pl