W kolejnym odcinku Tomek wybierze się aż pod Białoruską granicę, gdzie w miejscowości Kruszyniany niezwykła kobieta postanowiła stworzyć naprawdę wyjątkowe miejsce. Dżanetta Bogdanowicz od wielu lat prowadzi agroturystyczne gospodarstwo Tatarska Jurta, które słynie z doskonałych regionalnych potraw przygotowywanych według tatarskich receptur. W jej kuchni mięso zajmuje szczególne miejsce. Razem z Tomkiem przygotuje mocno mięsną zupę Azu. W swojej kuchni prowadzący pokaże widzom swoje przepisy na chrupiące czebureki z wołowiną oraz roladę z farszem z jagnięciny.
Tomasz Jakubiak weźmie pod lupę to, co od wieków jest specjalnością naszej kuchni, czyli mięso. Zarówno on jak i 98 proc. Polaków przyznaje się do jedzenia mięsa. Dzisiaj mięsne dania kojarzą się nie tylko ze "schabowym" czy "mielonym", ale także z coraz odważniejszymi połączeniami. W tym programie kucharz pokaże widzom, jak w prosty sposób z pysznego polskiego mięsa i wędlin przygotować smaczne dania.
W każdym z odcinków poznamy lokalnego hodowcę, który opowie, w czym tkwi sekret dobrego mięsa. A prowadzący przygotuje dwa dania, które będą autorskim spojrzeniem na to, co znamy i lubimy m.in. wołowinę, wieprzowinę, drób, dziczyznę, ryby etc.
Wszystkie odcinki programu kulinarnego Tomasza Jakubiaka oglądaj online na VOD player.pl