W kolejnym odcinku Tomek pojedzie na Podlasie, gdzie spotka się z Agnieszką i Tadeuszem Kawą, właścicielami ekofarmy Vitalis. Agroturystyka Vitalis to prawdziwy raj na ziemi. Agnieszka i Tadeusz hodują tu swoje zwierzęta, z których mięsa, jaj i mleka wytwarzają własne przetwory i gotują pyszne posiłki dla odwiedzających ich gości. Tomek razem z Agnieszką i Tadeuszem przygotuje ich popisową białą kiełbasę, a w swojej kuchni zdradzi widzom przepisy na wieprzowe dzyndzałki i drobiowe pulpety z fetą.
W drugiej serii programu „Sztuka mięsa” Tomasz Jakubiak ponownie zaprezentuje widzom swoje autorskie przepisy na potrawy mięsne. W każdym odcinku w swojej kuchni przygotuje dwa dania, no i oczywiście wyruszy w Polskę. Tym razem odwiedzi miejsca, w których można zjeść dobre mięso – restauracje, przydrożne karczmy, gospodarstwa agroturystyczne. Ich właściciele zdradzą nam sekrety swoich najlepszych dań i zarażą widzów pasją do gotowania.