Smakuj świat z Pascalem

sezon 5 odcinek 4

W kolejnym odcinku nadal tropimy przyprawy. Tym razem będzie to imbir. Juma – miejscowy rolnik - pokaże nam, jak imbir rośnie, jak się go zbiera i suszy, a miejscowi mężczyźni opowiedzą o jego wyjątkowych właściwościach, nie tylko smakowych..... podobno jest dobry na potencję!

Odwiedzimy też plantację gałki muszkatołowej, bo skoro dla mężczyzn afrodyzjakiem jest imbir, to dla kobiet na Zanzibarze magiczne właściwości ma właśnie gałka, która pomaga przezwyciężyć nieśmiałość. Suleiman opowie nam o tajnikach jej uprawy i suszenia, a Pascal skosztuje tradycyjnego napoju przeznaczonego dla panny młodej w noc poślubną!

Podczas pobytu na Zanzibarze nie może zabraknąć wizyty na nocnym markecie, na którym serwuje się charakterystyczne dla wyspy potrawy i pije popularny sok z trzciny cukrowej z dodatkiem imbiru i limonki. Na koniec, tradycyjnie już, przeniesiemy afrykańskie bogactwo smaków i aromatów do polskiej kuchni. Grillowany łosoś z imbirem i miodem oraz ryż przyprawowy zadowoli każdego smakosza. Musisz spróbować! Przepis znajdziesz na naszej stronie po premierze odcinka.