W kolejnym odcinku „Smakuj świat z Pascalem” znowu pójdziemy śladem przypraw, z których słynie Zanzibar. Tym razem będzie to niekwestionowany Król Przypraw, czyli pieprz. Po plantacji oprowadzi nas Amir, miejscowy farmer. Zobaczymy jak rośnie „nasz król”, jak się go sadzi i uprawia i jak otrzymuje się wszystkie rodzaje pieprzu, rodzaje czyli kolory. Odwiedzimy Darajani Market – lokalny targ pełen warzyw, owoców i wszelakich produktów charakterystycznych dla tamtejszej mieszanki kultur - jest to punkt obowiązkowy, jeśli chcemy naprawdę poczuć atmosferę miejsca. Dowiemy się również, że jednym z głównych źródeł dochodu na Zanzibarze jest rybołówstwo. Opowie nam o tym miejscowy rybak Kombo, z którym Pascal wypłynie na połów. Potem będzie jeszcze targ rybny i to, co lubimy najbardziej, czyli gotowanie, tym razem z miejscowym szefem kuchni o imieniu Ashi, a po długim dniu pracy będzie nagroda, czyli relaks muzyczny. Tradycyjnie na koniec, Pascal przeniesie połączenie pikanterii i słodkości, tak charakterystyczne dla zanzibarskiej kuchni, na polski stół. Puree ze słodkich ziemniaków z mlekiem kokosowym i polędwiczki wieprzowe w kolorowym pieprzu zaskoczą niejedno podniebienie. Brzmi wyrafinowanie, a przygotowanie jest banalne. Musisz spróbować w swojej kuchni!