W kolejnym odcinku „Smakuj świat z Pascalem” przeniesiemy się na plantację cynamonu, po której oprowadzi nas Said, prawdziwy człowiek orkiestra, mówiący w pięciu językach, w tym nawet po polsku, syn sołtysa z zaprzyjaźnionej wioski, który o uprawie przypraw wie wszystko. Dowiemy się, że cynamon to nic innego jak kora drzewa, zobaczymy jak się ją zbiera, suszy i skąd będziemy wiedzieć, że nasz cynamon jest produktem najwyższej jakości. Pascal przekona się również, że każda część drzewa cynamonowego może mieć zbawienne właściwości dla człowieka, wywar z korzenia leczy katar, a jagody cynamonowca pomagają na problemy skórne. Poznamy też trochę historii wyspy przypraw, jak nazywany jest Zanzibar. Ali, ojciec Said’a i sołtys wioski opowie nam jak powstały na wyspie plantacje przypraw i co to zmieniło w życiu społeczności. Zobaczymy jak na Zanzibarze buduje się domy, a Pascal przekona się, że jest zdecydowanie lepszym kucharzem, niż murarzem. Dowiemy się jak uzyskać mleczko kokosowe i olej ze świeżego kokosa, zajrzymy do szkół, które powstały dzięki uprawie przypraw i dowiemy się, że społeczność zanzibarska przykłada ogromną wagę do wiary. Przekonamy się również, że korzenno - słodka przyprawa, jaką jest cynamon, używana jest również do wyrobu mydła, które Pascal w pocie czoła przygotuje z lokalną kosmetyczką. Jak wiadomo, po wysiłku człowiek jest głodny, a to zawsze dobra okazja, aby odwiedzić lokalny bazarek i tam spróbować tradycyjnych placków pszennych, oczywiście z cynamonem. Na koniec, Pascal przeniesie słodkie smaki z wyspy do polskiej kuchni. Usmaży racuchy z ananasem, cynamonem, wanilią i wiórkami kokosowymi. Przepis prosty, a jakże smaczny. Musisz spróbować, palce lizać!