Według Magdy Gessler jednym z najbardziej romantycznych zjawisk na świecie jest kwitnienie migdałów na Ibizie. Opadające płatki migdałowca przypominają prószenie śniegu. Same orzechy są źródłem witamin B6 i E, a także potasu oraz magnezu. Wszystkie te wartości doskonale wpływa na ukrwienie organizmu. Dla Magdy Gessler migdały są istnym must-have w jej kuchni. W programie wykorzysta je do tradycyjnego ajoblanco czyli hiszpańskiego chłodnika. Jego niezbędnym składnikiem jest czosnek. To on nadaje mu wyrazisty smak. Ostrość ajoblanco skutecznie równoważą prażone migdały i sucha bagietka. Mocno schłodzone podaje się z owocami, najlepiej z winogronami i gruszką. Po delikatnym chłodniku przyjdzie pora na świeżą doradę. Dla średniowiecznych kobiet uśmiercanie a następnie przyrządzanie tej ryby było rytuałem. Ugotowaną doradę wręczały swoim ukochanym, aby rzucić na nich czar miłości. Magda Gessler swoją rybę nie ugotuje, ale upiecze. Pokaże też jak łatwo ją oczyścić i z czym najlepiej podawać. Gorąca dorada polana południowym sosem chimichurri zachwyci niejednego smakosza. Kto wie, może teoria średniowiecznych kobiet się sprawdzi i nasz kochanek po skosztowaniu przepysznej ryby niezwłocznie rzuci nam się w ramiona?