W drugim odcinku „Sexy kuchni” powieje wonią kuchni śródziemnomorskiej. Jednym z ulubionych dań, którym Magda Gessler zawsze zajada się w Portugalii, są malże. W polskiej wersji zamiast słynnych omułek, prowadząca wykorzysta sercówki. Te małże przygotuje z małymi ośmiornicami, kalmarami oraz tradycyjnym, portugalskim vinho verde. Gotowe owoce morza poda z makaronem tagliatelle. Portugalską pastę świetnie uzupełnią natka pietruszki oraz kolendra, która ma swoje afrodyzyjne właściwości. Kolejną propozycją będą gołąbki. Polacy znają te klasyczne, z mięsem wieprzowym, gotowane i polane sosem pomidorowym. Magda Gessler znowu zaskoczy. Zaprezentuje swój przepis na gołąbki… z kaczki. Do farszu doda jabłka, majeranek oraz chałkę! O dziwo potrawa nie trafi do garnka, ale na patelnię, a później do piekarnika. Nawet zwyczajne dania w wykonaniu Magdy zamieniają się w pożądane, seksowne potrawy. Swoje gołąbki prowadząca zaserwuje ze słodko-ostrym kompotem, który rozpali nie jednego smakosza.