Czasami najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. W pierwszym odcinku „Sexy kuchni” Magda Gessler powróci do tradycyjnej kuchni polskiej. Prowadząca zdradzi kilka pomysłów jak z klasycznych, znanych wszystkim potraw, stworzyć dania warte grzechu. Na pierwszy ogień pójdzie pieczona kaczka. Wywodzi się z kuchni staropolskiej, ale do dziś jest uwielbiana przez wielu Polaków. Aby wydobyć z niej to, co najlepsze należy najpierw dobrze zamarynować mięso. Drugim ważnym krokiem jest przyrządzenie odpowiedniego nadzienia. Czy wiedzieliście, że faszerowanie kaczki może być sexy? Magda Gessler osobiście pokaże jak każda kobieta powinna to robić. Drugą potrawą będzie król polskiego stołu czyli kotlet schabowy. Magda Gessler udowodni, że schabowy nie musi być banalną pozycją w naszym menu. Prowadząca poda go z jabłkowo-ziemniaczanym puree oraz surówką z marchewki wzbogaconą o… mandarynki!