Laura relaksuje się dziergając koronki. Sielankę przerywa wygłodniały mąż Zdzisław, który wrócił z synem z przydomowej kopalni bursztynu. Po namowach Laura zgadza się ugotować kurpiowską kapustę z kaszą zamiast makaronu. W odwiedziny wpada Eliza i postanawia pomóc przy gotowaniu. Wspólnie wyruszają narwać szczawiu do dania. Za koronkowe kolczyki z bursztynem Eliza zostawia prezent - psiwo kozicowe. Podczas obiadu Laura zbiera od męża same pochwały za kapustę, jak spod ręki mamy.Michał spod Łysej Góry zabija czas zabawą z dziećmi na trzepaku. Harce przerywa żona Ania. Wysyła ojca po ziemniaki do ogrodu. Raz w tygodniu obiad musi być regionalny. Na obiad Ania z córką i babcią Czesią szykują więc świętokrzyskie prazoki. Smażenia prazoków podejmuje się Michał z rozbawionymi dziećmi. Idealne wydaje się palenisko za domem. Rozpalają ogień i szykują rodzinie obiad. Ania z mamą donoszą maślankę i zasmażkę dla lepszego smaku. Dzieci to uwielbiają.
W nowym programie Food Network zaglądamy do garnków i spiżarni miłośników gotowania z różnych regionów Polski. Odwiedzimy ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i czerpią z tego dużo radości! Poznamy ich rodziny i tajemnice przepisów, z których korzystają od pokoleń.
Pani Janinka z Podhala, zdradzi sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy, ujawni recepturę swojej mamy na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku na widzów będzie czekać rozśpiewana matka z córką, które opowiedzą o zwyczajach w familokach i doradzą jak nakarmić głodnego górnika. A w Górach Świętokrzyskich dowiemy się, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.
Odcinki programu „Polska na patelni” zobaczysz na platformie VOD player.pl.