Karola z Lipowa na Kaszubach każdą wolną chwilę poświęca swojej pasji - kolekcji forem i książek kulinarnych. Pasją próbuje zarazić córkę Oliwię. Wspólnie polerują skarby przed domem. Niestety mąż Marek przerywa paniom pracę i prosi Karolę o pomoc w prażeniu domowej kawy zbożowej. Na podwieczorek w odwiedziny wpada sąsiadka z wnuczkami. Karola uczy dzieci piec kaszubskie kukle. Do uczy dołącza Beata z talią kart kaszubskiej baśki. Karta dorosłym nie idzie, ale humor poprawiają ciepłe kukle popijane kawą.Pod Giewontem trwa sezon na jagody. Stasia Karpiel zabiera dzieci na zbiory do lasu. Po drodze odwiedza Anię znaną z góralskich haftów. Zachodzi też do siostry po jajka. Spotyka mamę i zaprasza do domu. Po powrocie Stasia uczy dzieci lepić pierogi z jagodami. Pod czujnym okiem starszej pani. Do pełni szczęścia brakuje śmietany. O pomoc Stasia ponownie prosi siostrę Marię, a całą rodzinę zaprasza do stołu w ogrodzie z widokiem na Tatry.
W nowym programie Food Network zaglądamy do garnków i spiżarni miłośników gotowania z różnych regionów Polski. Odwiedzimy ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i czerpią z tego dużo radości! Poznamy ich rodziny i tajemnice przepisów, z których korzystają od pokoleń.
Pani Janinka z Podhala, zdradzi sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy, ujawni recepturę swojej mamy na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku na widzów będzie czekać rozśpiewana matka z córką, które opowiedzą o zwyczajach w familokach i doradzą jak nakarmić głodnego górnika. A w Górach Świętokrzyskich dowiemy się, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.
Odcinki programu „Polska na patelni” zobaczysz na platformie VOD player.pl.