Janinka swoje krowy kocha najbardziej na świecie. Dlatego dzień zaczyna od wizyty w oborze. W dojeniu krów pomaga jej wnuczka Weronika. Razem ze świeżego mleka przyrządzają bundz a z niego lepią tradycyjne oscypki. Do wędzarni oscypków Romka zajeżdżają autostopem - bryczką sąsiada. Po powrocie do domu urządzają dla dziadka kolację z oscypków z patelni z żurawiną. Zdzisław z Nadwiślańskiej Chaty to cukiernik z powołania. Już od rana opracowuje menu na podwieczorek. Tym razem w planach są bezy. Zdzisław wysyła więc żonę Basię po eko jajka do kuzynki za lasem. W międzyczasie wybiera się na zbiór ziół na przydomowej polanie. Zioła przydają się na skołatane nerwy Basi po pełnej przygód wyprawie. W nagrodę za poświęcenie Basia jako pierwsza kosztuje słodkich wypieków męża.
W nowym programie Food Network zaglądamy do garnków i spiżarni miłośników gotowania z różnych regionów Polski. Odwiedzimy ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i czerpią z tego dużo radości! Poznamy ich rodziny i tajemnice przepisów, z których korzystają od pokoleń.
Pani Janinka z Podhala, zdradzi sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy, ujawni recepturę swojej mamy na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku na widzów będzie czekać rozśpiewana matka z córką, które opowiedzą o zwyczajach w familokach i doradzą jak nakarmić głodnego górnika. A w Górach Świętokrzyskich dowiemy się, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.
Odcinki programu „Polska na patelni” zobaczysz na platformie VOD player.pl.