Noże w dłoń i do dzieła! Saltimbocca, tatar z selera, okoń morski, faszerowane warzywa, ravioli z płynnym żółtkiem, czy dania z kukurydzy to tylko niektóre z wyzwań, jakie czekają młodych kucharzy w siódmej edycji „MasterChef Junior”. Obok Anny Starmach i Michela Morana zadebiutuje w roli jurora Tomasz Jakubiak, prowadzący programy kulinarne w Canal+Kuchnia.
Już od najmłodszych lat zamiast zabawek wybierali kuchenny fartuch. Szuflady z przyprawami nie miały przed nimi żadnych tajemnic. Metodą prób i błędów łączyli różne smaki, a ich artystyczny kuchenny nieład nieraz przyprawiał rodziców o zawrót głowy. W ten sposób narodziła się niezwykła, dziecięca pasja. Najlepsi młodzi kucharze po raz piąty mają możliwość pokazać światu swój niezwykły talent i spełnić marzenia o karierze kulinarnej.
Na muzyczną ucztę zaprosi uczestników Viki Gabor, która zaśpiewa dla nich swoje przeboje. Młoda artystka sprawdzi , jak jej młodsi koledzy radzą sobie z kuchnią wegetariańską.
Aż 500 małych ciasteczek w dwóch smakach zawodnicy będą musieli przygotować dla aktorów i gości Teatru Groteska w Krakowie! Do najsłynniejszej kuchni w Polsce wróci Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji „MasterChefa”. Jak pod jej okiem kucharze poradzą sobie z upieczeniem chleba?
Na planie pojawi się także mistrz sushi Taiyo Jung, który poprowadzi wyjątkowy masterclass. Z kolei w trakcie wizyty mistrzyni cukiernictwa, Urszi (Urszuli Janusz), uczestnicy przygotują równocześnie z nią spektakularny deser. Zmierzą się też z potrawami jurorów programu. Michel Moran pokaże, jak przyrządzić idealną rybę, Tomek Jakubiak zaprezentuje przepis na danie mięsne, a Ania Starmach przybliży tajniki idealnego deseru.
Pretendentów do zwycięstwa wesprą również ich mamy i jeden tata, z którymi uczestnicy wspólnie przyrządzą odświętny obiad. Kreatywnością i wyczuciem smaku wykazać się będzie trzeba w odcinku poświęconym kuchni chińskiej. Nie lada wyzwaniem będą także desery z użyciem wanilii - crème brulee, semifreddo, panna cotta.
Choć niektóre plany produkcji pokrzyżowała w tym sezonie pandemia, młodzi kucharze nie zawiedli, z uśmiechem na buziach stawili czoła najtrudniejszym zadaniom kulinarnym.
Na zwycięzcę siódmej edycji show czeka statuetka MasterChefa Juniora, czek na 15 tys. złotych oraz nagroda specjalna, 30 tys. złotych od sponsora programu.
Program dostępny na antenie TVN oraz platformie VOD player.pl