Placki ziemniaczane i pierogi to ulubione dania wielu Polaków. Ruskie, z mięsem czy z serem to tradycyjne smaki pierogów, ale to mączne danie niejedno ma imię. Dlatego Pascal zaprasza na ich własną wersję. Na początek pierożki z kurczaka podawane w rosole. Następnie ravioli z serem pleśniowym w towarzystwie gruszek i orzechów włoskich. Nie możecie tego przegapić! Jak placki ziemniaczane to tylko z cukrem lub ze śmietaną? W takiej postaci jemy je najczęściej, dziś u Pascala ten ziemniaczany przysmak w zupełnie innej nowej odsłonie. Połączenie dorsza i maślaków z plackami ziemniaczanymi tworzą kolejną przepyszną propozycję naszego kucharza. Mączne czy twarde. O czym mowa? A o polskich ziemniakach. W poszukiwaniu idealnych smaków Pascal odwiedził uprawę ziemniaków. Co zadziwiło naszego kucharza?