Tematem tego odcinka będzie więc drób, jednak kurczaków w nim nie znajdziecie. Będą za to kaczki, gęsi, a nawet strusie. Na pierwszy ogień pójdzie kaczka! Nasz szef kuchni pokaże, jak przyrządzić przepyszną pieczoną kaczkę z sosem z grzybów leśnych i białej rzodkwi. Następnie przygotuje sałatkę z fasoli szparagowej z grillowaną piersią gęsi. A na koniec zaproponuje frittatę, czyli omlet ze szpinakiem i kozim serem podawaną z pyszną sałatą. Pascal wybierze się też na gęsią fermę, gdzie sprawdzi, jak hoduje się to - zapomniane i niedoceniane w Polsce - ptactwo. Głodny wrażeń kucharz odwiedza też fermę strusi. Zobaczcie jak szuka strusich jaj i smaży ogromną jajecznicę. W sklepie najczęściej kupujemy podzielone części drobiu. Ale co zrobić z całą kaczką czy gęsią? Z pomocą przychodzi Pascal, który poradzi, jak sprawnie porcjować drób.