W tym odcinku kuchnia MasterChefa zamieni się w leśną polanę, na której oprócz jurorów pojawią się goście specjalni, uczestnicy poprzednich edycji „MasterChefa”: Mariusz Komenda, Mateusz Krojenka i Rafał Fidyt. Nie zabraknie również największego miłośnika mięsa Tomasza Jakubiaka, jurora „MasterChef Junior”. Tematem konkurencji będzie rolada, która, aby zachwycić gości musi mieć wyrazisty smak i idealnie dobrane dodatki. To nie lada wyzwanie, gotować dla prawdziwych mięsożerców.
W drugiej części odcinka kucharze będą mogli ugotować danie, które sami wymyślą, ale musi zostać zaakceptowane przez każdego uczestnika. Przepis, który wybiorą powinien wyróżniać się wysokim poziomem kunsztu i musi być zrobiony na parze. Jeśli kucharze nie dojdą do porozumienia lub przepis będzie zbyt prosty, jurorzy mają zadanie, które będzie dla nich niebagatelnym wyzwaniem. Czy uczestnicy okażą się zgraną drużyną i skorzystają z niecodziennej szansy stworzenia wspólnego dania, czy będą musieli liczyć na siebie i sprostać zadaniu narzuconym przez jurorów? Na koniec jedna osoba pożegna się z kuchnią MasterChefa.