W 4. odcinku kuchnię MasterChefa odwiedzi specjalna gościni, Małgorzata Molska – producentka programów kulinarnych, dziennikarka kulinarna i weganka. Zadaniem uczestników będzie stworzenie kreatywnego i pysznego wegańskiego dania. Gosia Molska podzieli się swoimi doświadczeniami i oczekiwaniami, inspirując zawodników do wyjścia poza swoje kulinarne strefy komfortu.
W drugiej części odcinka każdy z uczestników będzie miał do zabrania ze spiżarni jeden produkt, a dodatkowo otrzymają jeden specjalny od jurorów. Z tych wybranych składników będą musieli stworzyć dania w konkurencji podzielonej na trzy etapy. Każdy produkt może być wykorzystany tylko raz, co będzie wymagało od kucharzy strategicznego myślenia i doskonałej organizacji pracy.
Ta trójetapowa konkurencja sprawdzi ich umiejętność kreatywnego myślenia i adaptacji do niespodziewanych składników. Kto zdoła zaskoczyć jurorów swoimi daniami i zagwarantuje sobie pozostanie w programie, a kto będzie musiał zostawić fartuch i opuścić kuchnię MasterChefa?