W tym odcinku w kuchni MasterChefa królować będą drożdże. Zawodnicy przygotują z nich pyszne, tradycyjne wypieki na słodko i na słono. Bułki, chleby, drożdżówki, chałki, brioszki… to będzie prawdziwa uczta! W drugiej części odcinka podniesie się poziom adrenaliny przy kulinarnej sztafecie z podziałem na drużyny. Jurorzy sprawdzą, który zespół najszybciej i najlepiej przygotuje placki z jabłkami. Stawką będzie jak zwykle pozostanie w programie i dalsza walka o wygraną w wielkim finale.
Kucharze-amatorzy będą walczyć o tytuł Mistrza Kuchni, nagrodę pieniężną w wysokości 100 tysięcy złotych i kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej. Zanim jednak jeden z nich stanie na wymarzonym podium, musi pokonać setki konkurentów z całego kraju, dostać się do finałowej czternastki wybrańców i stanąć z nimi w szranki, mierząc się z szeregiem kulinarnych wyzwań.
W tym roku, po raz pierwszy w historii programu, castingi odbyły się drogą internetową. Spośród setek kandydatów, widzowie wybrali trójkę faworytów, która znalazła się w finałowej stawce. Jednak tylko najlepsza czternastka otrzyma wymarzony fartuch MasterChefa!
Na kucharzy czekają liczne zadania, w których będą musieli wykazać się kreatywnością i wyczuciem smaku. Danie główne na jednej patelni, tradycyjny schabowy z ziemniakami i kapustą, wypieki śniadaniowe na słodko i słono czy też deser bez cukru, to tylko niektóre z nowych konkurencji. Uczestnicy zmierzą się także ze znajomością upodobań jurorów, przygotowując potrawy inspirowane osobowością Magdy Gessler, Anny Starmach i Michela Morana!
Chrzest bojowy rozegra się z kolei podczas testu umiejętności. Jurorzy sprawdzą, jak zawodnicy radzą sobie z krojeniem cebuli, marchewki sposobem julienne, a także z przyrządzaniem ciasta na naleśniki. Liczyć się będzie jakość i ilość! W tegorocznej edycji pojawi się również najpopularniejsza „dwójka bez sternika”, czyli Mariusz Komenda i Grzegorz Zawierucha. W Gródku nad Dunajcem zweryfikują, jak pretendenci do tytułu MasterChefa radzą sobie z grillowaniem.
Prawdziwą próbą okaże się test smaku, w którym do rozszyfrowania będą liczne produkty znajdujące się w gulaszu, bigosie i leczo. Następnie w duchu filozofii zero waste, kucharze ugotują dania z resztek pozostałych z poprzedniego odcinka. Zawodnicy będą także musieli stworzyć z jednego warzywa aż cztery potrawy – dwie na słodko i dwie na słono!
W 9. edycji programu powrócimy również do konkurencji, która spędzała sen z powiek niejednemu uczestnikowi „MasterChefa Juniora”. Czy dorośli sprostają wyzwaniu czekoladowej kuli?
Po raz pierwszy od dziewięciu lat kucharze zmierzą się ze sobą na Wawelu, gdzie oceni ich dziesięciu wybitnych szefów kuchni. W zupełnie nowym wydaniu rozstrzygnie się też tegoroczny półfinał programu!
Uczestnicy poznają miejsca, w których powstaje nowoczesna polska kuchnia na najwyższym, światowym poziomie. Zwycięzca otrzyma 100 tysięcy złotych, kontrakt na wydanie własnej książki kucharskiej i statuetkę 9. polskiego MasterChefa. Kto powtórzy sukces Grzegorza Zawieruchy i skradnie podniebienia jurorów?
Odcinki zobaczysz na antenie TVN oraz platformie VOD Player.pl