Rozpoczynamy półfinały we Włoszech! To początek zmagań w pięknej Toskanii. W tą wyjątkową gastronomiczną podróż jurorzy zabrali sześcioro uczestników. W pierwszej części włoskiej przygody zawodnicy odwiedzą we Florencji jednogwiazdkową restaurację prowadzoną przez Filippo Saporito, w której będą mieli szansę spróbować prawdziwych toskańskich smaków. Po eleganckiej uczcie uczestnicy w parach będą odwiedzać lokalne restauracje.
W drugiej części odcinka wiedzę zdobytą podczas wycieczek będą musieli zaprezentować podczas konkurencji na słynnym placu Piazza di Santa Croce. Uczestnicy będą przygotowywać po dwa dania, a oceniać ich będą jurorzy – Magda Gessler i Michel Moran oraz szefowie z gwiazdką Michelin: Silivia Baracchi, Daniele Zazzeri i Alberto Bettini. Osoba, która wypadnie najsłabiej w tym odcinku wróci do Polski w pierwszej kolejności.